NAJVEĆE OTKRIĆE CERN-A / 'Religija ne može reći ništa relevantno o postanku svemira'

Profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te voditelj skupine splitskih fizičara u potrazi za tzv. Božjom četicom, Ivica Puljak , prisustovao je danas predstavljanju najvećeg otkrića CERN-a ikada. Pogledajte njegove dojmove!

4.7.2012.
19:03
VOYO logo

Nakon što su dugih 48 godina istraživali postojanje ove čestice, čini se da su znanstvenici Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN-a) potvrdili postojanje Higgsovog bozona, tzv. Božje čestice.

"To je izgledalo kao rock koncert. Čekali smo cijelu noć kako bismo mogli ujutro ući u dvoranu jer ipak je ovo najveći događaj u povijesti CERN-a, ali i u našim profesionalnim karijerama. Stoga, nikako nismo htjeli propustiti ovo predstavljanje", kazao je gost RTL-a Danas doktor Ivica Puljak, profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te voditelj skupine splitskih fizičara u potrazi za tzv. Božjom četicom.

Na otkrivanju Božje čestice paralelno su radila dva tima, neovisni jedan o drugome, a vjeruje se kako su oba došla do istog zaključka - Higgsov bozon postoji i to mogu potvrditi s 99.99-postotnom sigurnošću, tj. sa sigurnošću od četiri sigme. Upitali smo ga što to znači.

"To znači da imate novčić koji ima pismo i glavu. Ako ga bacite 20 puta u zrak i on 20 puta padne na glavu. Dakle, jako je malo vjerojatno da je to što smo pronašli posljedica poznatih procesa, koji su slučajno dali takav rezultat. Stoga, mi smo uvjereni da je to jedna nova čestica", rekao je.

Pojasnio je kako je Higgsov bozon posljedica teorije koja nam objašnjava da sve čestice imaju masu.

"Mi smo rekreirali uvijete kakvi su postojali u samom postanku svemira i postojanje Higgsov bozon bi nam rasvijetlilo taj trenutak i dovelo nas do boljeg razumijevanja nastanka svemira", objasnio je.

Nakon što se fizičari odmore, analizirat će podatke i do kraja godine očekuju tri puta više informacija nego što posjeduju u ovom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će nam onda biti dovoljno da izmjerimo neka svojstva te čestice i da vidimo da li se ta svojstva podudaraju sa svojstvima Higgsova bozoma. Ako se ne podudaraju, onda smo možda otkrili i nešto zanimljivije, nešto izvan okvira fizike kakvu poznajemo", izjavio je.

Također smo ga upitali kosi li se otkriće Božje čestice s crkvenim vjerovanjem o postanku svijeta.

"Religija i znanost nemaju nikakvih dodirnih točaka i religija ne može kazati ništa relevantno o postanku svemira", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike