mentalno stanje i godine / Republikanci traže da se Carnajevu sudi pred vojnim sudom

Image
Foto: AP

Neki republikanci u Kongresu, uključujući i senatore iz Južne Karoline i Arizone, zatražili su od demokratskog predsjednika Baracka Obame da se Carnajevu sudi kao neprijateljskom borcu, potput osumnjičenih za terorizam koji se nalaze u Guantanamu.

21.4.2013.
9:00
AP
VOYO logo

Odvjetnici preživjelog bostonskog bombaša Džohara Carnajeva optužnicu protiv svog branjenika, u kojoj bi mogla biti zatražena i smrtna kazna, najvjerojatnije će pokušati ublažiti pravdajući ga njegovim mentalnim stanjem i godinama, izjavili su u subotu pravni stručnjaci.

Carnajev (19) je uhićen u petak navečer nakon opsežnog potjere i još uvijek je u bolnici pod stražom. On i njegov brat, Tamerlan (26) osumnjičeni su za postavljanje bombe na prepun cilj maratona koji se u Bostonu održao u ponedjeljak, pri čemu je ubijeno troje i ranjeno 176 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamerlan je poginuo u petak nakon razmjene vatre s policijom, a njegov brat još nije optužen.

Neki republikanci u Kongresu, uključujući i senatore iz Južne Karoline i Arizone, zatražili su od demokratskog predsjednika Baracka Obame da se Carnajevu sudi kao neprijateljskom borcu, potput osumnjičenih za terorizam koji se nalaze u Guantanamu, zatvoru u pomorskoj bazi na Kubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi uvelike ograničilo mogućnosti njegove pravne zaštite i omogućilo da mu se sudi pred vojnim, umjesto civilnim sudom.

No, odvjetnici ističu da se Carnajevu može suditi jedino kao američkom državljanu uhićenom na američkom tlu. Iako je etnički Čečen on je kao dječak emigrirao iz Rusije i američki je državljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Obama izjavio je nakon uhićenja da će Sjedinjene Države istražiti i saznati jesu li dvojica čečenske braće djelovala sama pri napadu na Bostonski maraton ili su imala pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo