SVIJET VRVIO NOVOSTIMA / Revolucije i prirodne katastrofe obilježile 2011. godinu

Od arapskog proljeća u kojem su padali diktatori i njihovi režimi, preko hvatanja najtraženijih svjetskih bjegunaca, krize u eurozoni i prosvjeda diljem globusa, sve do prirodnih katastrofa koje su i ove godine odnijele tisuće života. Svi su ti događaji obilježili svijet u 2011. godini.

30.12.2011.
19:26
VOYO logo

Prizor koji se svima urezao u pamćenje. U rano popodne 11. ožujka peti najjači potres u povijesti Zemlje pomaknuo je njenu os i stvorio do deset metara visok tsunami. Razorni val udario je na sjeveroistok Japana i gutao je sve što mu se našlo na putu. Od obalnih gradova ostale su samo hrpe ruševina. Tsunami je odnio gotovo 20 tisuća života i stvorio štetu od 235 milijarda dolara.

Svijet je tjednima strepio i od nuklearnekatastrofe jer je snažna eksplozija nakon tsunamija raznijela krov reaktora nuklearke Fukušima. Radijacija se nije mogla izbjeći. Zbog najveće nuklearne nesreće još od Černobila evakuirani su deseci tisuća ljudi. Curenje radioaktivnosti kasnije je zaustavljeno, ali područje oko nuklearke oporavljat će se desetljećima.

A nakon desetljeća vlasti, neki arapski režimi dočekali su pad. Počelo je u Tunisu: nakon samospaljivanja jednog prosvjednika, u samo dva tjedna pao je 23-godišnji režim predsjednika BenAlija. Arapsko proljeće nastavilo se u Egiptu.

Kairski trg Tahrir centralno je mjesto ustanka protiv HosnijaMubaraka, čija je vojska u par tjedana ubila gotovo 900 demonstranata. Dan kasnije je svrgnut, a pred ljeto u bolničkom krevetu i izveden pred sud. Zemljom otad vlada vojska, protiv koje se Egipćani i dalje bune. Kao i narod Bahreina, Jemena i Sirije, koji autokratske režime još nisu uspjeli svrgnuti.

Iz arapskog proljeća izrodio se i jedan građanski rat. Osam mjeseci libijski pobunjenici borili su se protiv vojske Moamera Gadafija, koji je svojom Džamahirijom vladao 42 godine.

U rat se uključio i NATO, a do kraja kolovoza pao je glavni grad Tripoli. Gadafi se skrivao još dva mjeseca, a onda je uhvaćen u kanalizaciji u rodnom Sirtu, premlaćen i hladnokrvno smaknut. Smrt se slavila diljem zemlje, tisuće su došli vidjeti izloženo pukovnikovo tijelo.

Od svih ovogodišnjih izjava, američkom predsjedniku BarackuObami najslađa je sigurno bila ova:

"Onima koji su svoje najmilije izgubili zbog terora al-Kaide možemo konačno reći - pravda je zadovoljena. Osama bin Laden je ubijen."

Najtraženiji svjetski terorist pronađen je, nakon 10 godina skrivanja, u ovoj sobi vile u pakistanskom gradu Abotabadu. Ubijen je u munjevitoj akciji američkih mornaričkih specijalaca. Javnosti su pokazane fotografije Obame i suradnika kako prate akciju, ali ne i bin Ladenovog mrtvog tijela. Istoga je dana bačen u more.

Vijest da je u ovoj kući u Lazarevu kod Zrenjanina, nakon 16 godina bijega, uhvaćen RatkoMladić, mnogo jače od bin Ladena odjeknula je u bivšoj Jugoslaviji. Čovjek koji je naredio najveće zločine u Europi od Drugog svjetskog rata pretvorio se u ćelavog starca koji jedva govori i teško hoda. No, za samo tjedan dana poznatu aroganciju pokazao je pred haškim sucima.

Nedugo kasnije, na Fruškoj Gori uhapšen je i vukovarski krvnik GoranHadžić, posljednji bjegunac s popisa od 161 osobe optužene pred Haškim sudom.

I novi zločinci zgrozili su svijet, nitko kao Anders Behring Breivik. Norveški monstrum u dvostrukom napadu pobio je 76 ljudi, većinom mlade u kampu na otoku Utoya.

32-godišnji kršćanski fundamentalist nakon svega bi mogao izbjeći zatvor i liječiti se u bolnici.

I dok su se prosvjedi protiv ekonomskih nepravdi s njujorškog WallStreeta širili svijetom, lijek za tešku krizu Eurozone još nije pronađen.

Narod se bunio protiv mjera štednje diljem Europe, najčešće u Grčkoj, koju je kriza najviše zgazila. Na sudbonosnom summitu početkom prosinca prihvaćena su stroža pravila igre, kako bi Unija opstala.

Lošu godinu za diktatore potvrdila je smrt KimJongIl-a, za kojim još plaču Sjevernokorejci. Ove godine, među ostalima, svijet su napustili i filmska diva ElizabethTaylor, tehnološki genij SteveJobs i glazbenica AmyWinehouse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u 2011. godini rodio se i sedammilijarditistanovnik ove planete.

Od njih sedam, prema procjenama, čak su dvije milijarde gledale prijenos vjenčanja godine i trenutak kad su vojvodai vojvotkinjaod Cambridgea na balkonu Buckinghamske palače konačno spojili usne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo