KIŠA POTOPILA GRAD / Rijeka je u nedjelju bila najkišovitije mjesto na svijetu

S današnjom kišom na službenoj postaji u Rijeci, od početka 2013. godine palo je preko 1.600 mm oborina, a godišnji prosjek je oko 1.540 mm. To znači da je Rijeka prije listopada 'dohvatila' oborinski prosjek za čitavu godinu.

30.9.2013.
8:01
VOYO logo

Prema meteorološkim podacima koje objavljuje servis Ogimet, Rijeka je u nedjelju bila najkišovitije mjesto na svijetu.

Postaja Rijeka Kozala s 249,5 litara kiše po četvornom mjestu bila je ispred Thabazimbija u Južnoj Africi sa 206 litara i Samhu Daoa u Kini gdje je pala 141 litra kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S današnjom kišom na službenoj postaji u Rijeci, od početka 2013. godine palo je preko 1.600 mm oborina, a godišnji prosjek je oko 1.540 mm. To znači da je Rijeka prije listopada "dohvatila" oborinski prosjek za čitavu godinu. Kako su preostala tri mjeseca u godini u Rijeci prosječno najkišovitija, već sada se može pretpostaviti da će aktualna godina u Rijeci biti jedna od najkišovitijih od početka službenih meteoroloških mjerenja. Slično se dogodilo 2010. godine kada je u Rijeci palo 2.107 mm oborina.

Zbog velikih količina kiše vatrogasci su jučer intervenirali u 20-ak slučajeva. Najviše je intervencija bilo zbog poplava stanova, kuća i poslovnih prostora u središtu grada, a vatrogasci su na teren izašli i zbog poplave u podvožnjaku te zbog poplavljene otvorene javne garaže i vozila u njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nekoliko mjesta voda je izbila šahtove na cestama, a zabilježeno je i padanje grana na prometnice.

Promet središtem Rijeke je zbog bujica i poplavljenih prometnica nekoliko sati bio otežan, no, nakon 16 sati kiša se smirila pa se i promet normalizirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše kiše palo je u Cerniku pokraj Grobnika, čak 276 mm do 17 sati. Slijedi Kukuljanovo sa 153 mm, Rijeka-Vežica sa 132 te Rijeka-Pehlin sa 124 mm. Obilna kiša pala je i oko Učke i Ćićarije.

Kako je objavio Istramet, na moru zapadne obale Istre zabilježeno je nekoliko pijavica. Prijepodne ih je viđeno nekoliko na moru kod Novigrada, a poslijepodne kod Rovinja. Pijavice su ostale na otvorenom moru pa nisu zabilježene štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas će prevladavati oblačno s kišom i razmjerno hladno

U ponedjeljak će biti pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i razmjerno hladno. Najviše kiše past će u Međimurju, Podravini i Baranji te osobito u južnoj Dalmaciji i na južnom Jadranu gdje se očekuju jaki i obilni pljuskovi s grmljavinom, javlja DHMZ

U noći na većem dijelu Jadrana razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, a na južnom će okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadnjak. Temperatura zraka uglavnom će biti od 8 do 13, a na Jadranu od 15 na sjevernom do 23 Celizijevih stupnjeva na južnom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo