HRVATSKA U RALJAMA VRUĆINE / Rijeke presušile, građani kolabirali, a liječnicima ruke pune posla

Neće biti dobro ako uz ovakvo stanje potraje i toplinski val, a pustinjski kolos - nema namjeru tako brzo pustiti Hrvatsku iz ralja vrućina. Plus 40 i to u 17 sati mjerilo se u Slavonskom Brodu i Osijeku, rijeke su presušile, građani kolabirali na cesti, a liječnici hitnih pomoći imali pune ruke posla.

22.8.2012.
20:51
VOYO logo

Gdje je nestala Vuka - pitaju se Vukovarci. Na plus 36 stupnjeva osušeno je riječno korito postalo atrakcija - ovakav prizor nisu vidjeli već mnogo godina.

Ban Jelačić danas je 'gorio' na plus 38. Ovaj bi kolovoz mogao biti najvrući u posljednjih 150 godina - u Zagrebu je u prva 3 tjedna kolovoza čak 4 stupnja toplije nego inače. A s Luciferom svatko postupa kako misli da je najbolje - jedni goli - drugi odjeveni od glave do pete.

Riječka 33 stupnja bila su previše za mnoge građane koji su zbog sunca završili na hitnoj.

"Za jednu desetinu je povećan broj intervencija u 2 dana - radi se o kolapsima, pogoršanju stanja kod pacijenata s kroničnim bolestima", kazala je Neda Čargonja-Mikulčić iz Hitne pomoći Rijeka.

Ni zdravima nije lako - osobito u Slavoniji - u Brodu i Osijeku izmjereno je 40, u Slunju 39. Zagreb je grijalo 38, središte Istre i zaleđe Dalmacije 37.

Cijela se Europa i dalje čudi anticikloni Lucifer, koja je stigla iz Sahare i donijela vrućinu pred kraj ljeta. Italija se muči na plus 40, u Francuskoj su nakon vikenda vrućine malo popustile.

"Valovi vrućine obično se javljaju od srpnja do početka kolovoza. Ovakvo je vrijeme iznimno rijetko u Francuskoj u ovo doba. Jako je vruće i već dugo traje. Ovo je posve sigurno rekord", tvrdi prognostičarka Meteo Francea DominiqueRaspaud.

Rekorde obaraju i Rusi. U Moskvi - najhladniji kolovoški dan u posljednjih 36 godina. Temperatura se spustila na nevjerojatnih 5 stupnjeva, a šokirani stanovnici nisu imali druge nego odjenuti kapute i šalove.

Aktualnu vremensku prognozu možete pratiti i OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo