pomoćnik ministra tvrdi / 'Riješeno je pitanje dostupnosti pobačaja u svim bolnicama'

Image
Foto: RTL

Rasprava o dostupnosti pobačaja na Odboru za ravnopravnost spolova je pokrenuta u suradnji sa Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), čije je istraživanje nedavno pokazalo da su žene zakinute u ostvarivanju prava na pobačaj.

11.12.2014.
16:02
RTL
VOYO logo

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić izjavio je u četvrtak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova da je riješeno pitanje dostupnosti pobačaja na zahtjev u pet ustanova u kojima se taj zahvat nije obavljao zbog priziva savjesti liječnika, pa je ta usluga sada dostupna u svim državnim bolnicama.

Tri opće bolnice u Našicama, Virovitici i Vinkovcima angažirale su za obavljanje pobačaja ginekologe izvan bolnice, u Općoj bolnici Knin dio je ginekologa povukao priziv savjesti, dok je KBC Sveti Duh potpisao ugovor o obavljanju pobačaja na zahtjev s KBC-om Sestre milosrdnice, rekao je Korolija Marinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene zakinute za pravo na pobačaj

Rasprava o dostupnosti pobačaja na Odboru je pokrenuta u suradnji sa Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), čije je istraživanje nedavno pokazalo da su žene zakinute u ostvarivanju tog zakonskog prava jer im nije dostupno u svim ustanovama u kojima se pobačaji trebaju obavljati.

Predstavljajući rezultate istraživanja s kojima je javnost već upoznata, Nataša Bijelić iz CESI-ja upozorila je na neodgovarajuću državnu regulativu i nezadovoljavajući nadzor 32 zdravstvene ustanove u kojima se pobačaji obavljaju, kao i na potrebu regulacije instituta prigovora savjesti kod liječnika, s obzirom na njegovu učestalost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijelić je istaknula i potrebu ujednačavanja cijena pobačaja, koje se sada kreću od 990 do 2500 kuna, a određuju ih bolnice autonomno, te upozorila na korupciju zbog sumnji da se pobačaji obavljaju u privatnim ustanovama, što je protuzakonito.

U raspravi u kojoj su, uz članove odbora, sudjelovali predstavnici nevladinih udruga i liječnici, više je puta istaknuta potreba da se podrobnije definira pitanje prigovora savjesti u medicini, posebice u području reproduktivnog zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biserka Momčinović iz Ženske mreže smatra da pitanje dostupnosti pobačaja zadire u područje ljudskih prava, jer se radi o reproduktivnim pravima žena.

Vojnik s prizivom savjesti više ne može biti vojnik

Kada se vojnik pozove na priziv savjesti više ne može biti vojnik već čuvar ili kuhar, pa bi to isto trebalo vrijediti i za ginekologe, kojima je to struka. Ako ima prigovor savjesti, neka radi neki drugi posao, kazala je Momčinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ginekologinja Jasenka Grujić Koračan drži kako priziva savjesti u medicini ne smije biti uz stotine odredbi koje reguliraju etičko ponašanje liječnika, posebice ne u području reproduktivnog zdravlja. Svaki ginekolog, kada se opredjeljuje za tu struku, zna da je njegov posao skrb o ženama, upozorila je.

I specijalist ginekolog iz KBC-a Sestara milosrdnica Dubravko Lepušić, gdje će polovica tamošnjih ginekologa koji se nisu pozvali na priziv savjesti sada morati raditi i pobačaje umjesto kolega iz KBC-a Sveti Duh, kaže kako bi bilo dobro da liječničke udruge pokrenu inicijativu za definiranje priziva savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lepušić smatra kako sadašnje paušalno određivanje i naglo povećanje broja liječnika s prizivom savjesti može samo pojačati sumnje u iskrenost takvog izjašnjavanja.

S druge strane, ravnatelj KBC-a Sveti Duh Mladen Bušić i sanacijski ravnatelj Opće bolnice Koprivnica Petar Stupar usprotivili su se "paušalnim ocjenama o liječnicima" ocjenivši kako oba prava - na pobačaj i na priziv savjesti, imaju zakonska uporišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bušić drži kako nije dobro liječnike prozivati "da budu čuvari ili kuhari", a njihovo legitimno pravo na priziv savjesti smatrati opravdanjem za nerad.

Zakon iz 1978. dobar, ali se ne provodi

Iako se u raspravi čulo da bi trebalo mijenjati zakon koji uređuje reproduktivna prava žena jer datira još iz 1978. godine, sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre milosrdnice Vesna Šerić ocijenila je kako je taj zakon dobar, ali ga se ne provodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problema nije bilo 36 godina, već ih imamo zadnjih par mjeseci. Neobično je da u nekim bolnicama uopće nemamo priziva savjesti, a u jednoj su svi liječnici u prizivu savjesti. Očito se nešto promijenilo u glavama", kazala je Šerić.

Također je upozorila na nezadovoljstvo ginekologa iz Vinogradske bolnice, koji na uštrb svoje predanosti poslu trebaju raditi pobačaje umjesto kolega iz KBC-a Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi odbora za ravnopravnost spolova iz redova SDP-a založili su se za definiranje procedura i cijena kako bi se svakoj ženi omogućilo jednako pravo na pobačaj, kao i za reguliranje pitanja priziva savjesti.

Sudionici rasprave podržali su najavu Korolije Marinića o osnivanju posebnog povjerenstva koje će se šire pozabaviti svim pitanjima vezanim uz ostvarivanje reproduktivnih prava žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je na tragu zaključaka rasprave, koje je iznijela predsjednica Odbora Nansi Tireli, kojima se traži od Ministarstva zdravlja da poduzme sve potrebne mjere kako bi se svim ženama osigurala dostupnost pobačaja.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo