ZABRANA MINISTARSTVA / Rizični 'uspostavljač' erekcije povučen s tržišta

Image
Foto: seributawanews.info

Analizom Agencije za lijekove i medicinske proizvode utvrđeno je da Epimed gold, namijenjen liječenju erektilne disfunkcije, sadrži sildenafil, supstancu koja može izazvati srčani i moždani udar.

13.7.2012.
12:23
seributawanews.info
VOYO logo

ZAGREB - S hrvatskog tržišta povlači se dodatak prehrani Epimed gold, namijenjen liječenju erektilne disfunkcije, jer je utvrđeno da sadrži sildenafil, supstancu koja kod korisnika s rizičnim faktorima može izazvati srčane aritmije te srčani i moždani udar, priopćilo je u petak Ministarstvo zdravlja, čija je Uprava za sanitarnu inspekciju donijela naredbu o njegovu povlačenju.

Analizom Agencije za lijekove i medicinske proizvode utvrđeno je da Epimed gold sadrži sildenafil, koji se kao djelatna tvar nalazi u lijekovima za erektilne disfunkcije. To je supstanca sintetskog podrijetla, što znači da je u dodatak prehrani mogla dospjeti samo i jedino ako je dodana u proizvod prilikom njegove proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog rizika za zdravlje ona se ne smije nalaziti u dodacima prehrani koji su u slobodnoj prodaji, već samo u lijekovima koji se izdaju isključivo na liječnički recept, stoji u priopćenju. Time se osigurava da prije propisivanja lijeka, liječnik procijeni kardiovaskularni rizik svakog pacijenta, odredi odgovarajuću dozu lijeka te nadzire njegovo zdravstveno stanje, dodaje se.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je upravni postupak po službenoj dužnosti na temelju prijave zbog sumnje da se u Epimed gold kapsulama nalazi djelatna tvar iz lijekova te je obavljen ciljani sanitarni nadzor na tržištu, u veleprodajnom skladištu tvrtke ekskluzivnog distributera, pri čemu je obavljeno i službeno uzorkovanje navedenog proizvoda. Sanitarna inspekcija izdala je rješenja o zabrani stavljanja na tržište proizvoda uvoznika i nositelja notifikacije "Planta polis" iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovicom lipnja s tržišta su zbog sildenafila povučena još dva proizvoda, Epimen i ViaNatur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo