potpisan dokument / Rješavanje pitanja ratnih zločina i nestalih osoba - temelj za bolju regionalnu suradnju!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako je pojašnjeno, ove će smjernice omogućiti efikasniji rad u predmetima ratnih zločina čije procesuiranje zahtijeva međudržavnu suradnju jer se osumnjičeni, žrtve ili dokazi, nalaze na području dvije ili više država

20.4.2015.
20:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske DinkoCvitan, tužitelj za ratne zločine Republike Srbije VladimirVukčević, glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i koordinator misije Ujedinjenih naroda u BiH YuriAfanasiev potpisali su u ponedjeljak u Sarajevu dokument u kojemu su utvrđene smjernice za poboljšanje suradnje na predmetima ratnih zločina i traganju za nestalim osobama, priopćeno je iz misije UN-a u BiH koja je i organizirala ovaj susret održan iza zatvorenih vrata.

Kako je pojašnjeno, ove će smjernice omogućiti efikasniji rad u predmetima ratnih zločina čije procesuiranje zahtijeva međudržavnu suradnju jer se osumnjičeni, žrtve ili dokazi, nalaze na području dvije ili više država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjernicama će se dalje operacionalizirati postojeći protokoli, odnosno unaprijediti suradnja i zajednička analiza takvih predmeta s ciljem da se utvrdi cjelokupno stanje vezano uz predmet kao i to postoji li dovoljno dokaza za procesuiranje određenih slučajeva.

Očekuje se kako bi se time ubuduće smanjio broj neriješenih predmeta ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju je istaknuto kako su ove smjernice potvrda i nastavak obveza što su ih države u regiji preuzele kada su u kolovozu 2014. potpisivale Deklaraciju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava.

U regiji se traga za gotovo 12 tisuća nestalih a razmjena podataka i informacija trebala bi ubrzati utvrđivanje sudbine nestalih osoba, pronalazak masovnih grobnica te ekshumacije i identifikacije nestalih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjeni narodi će kao pokrovitelj ovih aktivnosti državnih odvjetništava u zemljama regije pružiti tehničku potporu i osigurati potrebna sredstva za funkcioniranje koordinacijskog mehanizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo