kornatska tragedija / 'Roditelji ne mogu biti mirni dok ne saznaju istinu'

Na petu obljetnicu kornatske tragedije na mjestu tradanja 12 vatrogasaca okupili su se rodbina, prijatelji i štovatelji stradalih vatrogasaca odajući im počast.

30.8.2012.
15:31
VOYO logo

U povodu 5. obljetnice kornatske tragedije danas su se na mjestu stradanja 12 vatrogasaca na otoku Kornatu okupili rodbina, prijatelji i štovatelji stradalih vatrogasaca, odajući im počast kod 12 križeva na Kornatima, koji su podignuti na mjestu gdje ih je 30. kolovoza 2007. pod još do kraja nerazjašnjenim okolnostima, zahvatila vatrena stihija.

Zajednički vijenac u čast stradalim vatrogascima kod kapelice sv. Florijana položili su izaslanik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predsjednika Republike kninsko-šibenski župan Goran Pauk te Hrvatskog sabora zastupnik Ivan Karin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijence su još položili predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić te predstavnici šibensko-kninske županije i gradova i općina iz kojih su stradali vatrogasci - Šibenika, Vodica i Tisnog.

Predvodeći Službu riječi za pokojne vatrogasce don Roko Glasnović je istaknuo kako su stradalnici zaslužili poštovanje i počast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sjećajući se stradalih vatrogasaca osjećamo tugu i bol. Kršćanin tuguje nježno, a onaj koji spokojno tuguje može biti ohrabrenje i drugima“, kazao je don Glasnović dodavši kako Crkva ne dopušta zaborav i neosjetljivost.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je u izjavi novinarima na mjestu tragedije na Kornatima istaknuo kako je danas tužno biti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Treba imati razumijevanja prema roditeljima i dati im podršku i zbog toga sam došao ovdje. To je jedna poruka svima onima 8.000 vatrogasaca koji se u ovom trenutku bore diljem Hrvatske protiv vatrene stihije jer oni zaslužuju čestitku za sve što rade nadljudskim naporima, a to se ne može mjeriti samo profesionalnim odnosom već je to puno više od toga. Tako je bilo i prije pet godina na Kornatima“, kazao je ministar Ostojić, dodavši kako vjeruje da svi osjećaju pijetet prema žrtvama vatrogascima koji su poginuli na Kornatima.

Podsjetivši kako još uvijek postoje dvojbe glede kornatske tragedije ministar istaknuo je da 'roditelji ne mogu biti mirni dok ne saznaju istinu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Trenutačno traje pravosudni postupak u vezi s kornatskom tragedijom, u koji se Ministarstvo unutarnjih poslova i ja ne možemo miješati. Ali, točno je da se tim ljudima (obiteljima) može pomoći pravim informacijama i da se eventualno neke sumnje mogu ukloniti bez obzira na ono što ćemo saznati pred sudom“, rekao je ministar Ostojić.

Alpinist i član Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Stipe Božić, koji je sudjelovao u HGSS-ovoj akciji spašavanja vatrogasaca na Kornatima, izjavio je kako nikad neće zaboraviti taj dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mislio sam da ću poludjeti od toga što sam vidio kada sam se iz helikoptera lebdeći spuštao (među stradale vatrogasce). To je bilo stravično, kao na nekom ratištu“, kazao je Božić.

Dodao je kako je na dan spašavanja vatrogasaca bilo 'nedostatka komunikacije, a bilo je pokvareno i vitlo letjelice kojom je trebalo odvoziti jednog po jednog stradalog vatrogasca'. Božić je također kazao kako ga obuzima osjećaj tuge kad vidi križeve na Kornatima u čast poginulih vatrogasaca jer ga to, kako je rekao, podsjeća na vatrogasce, ali i na njegova sina koji je poginuo u prometnoj nesreći dva mjeseca prije no što su nastradali vatrogasci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji stradalih vatrogasaca u današnjim su izjavama na mjestu tragedije na Kornatima isticali kako žele saznati istinu o uzrocima stradavanja njihovih najmilijih.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo