TONEMO I DALJE / Rohatinski: Da smo bar pozvali MMF...

Šef HNB-a još jednom je poručio da kriza u Hrvatskoj nije uvjetovana svjetskom krizom, već neodrživom fiskalnom politikom i visinom inozemnog duga.

29.10.2010.
12:33
VOYO logo

ŠIBENIK - Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u Šibeniku je priznao kako je bila greška što Hrvatska usred krize nije tražila pomoć od Međunardnog monetarnog fonda (MMF) nakon čega je utješne procjene pojedinih ekonomskih analitičara, da će Hrvatska kasnije izaći iz krize jer je u nju kasnije i ušla, ocijenio neistinitima.

"Kaže se da smo u krizu kasnije ušli, pa je logično da kasnije i izađemo, ali na žalost ta popularna tvrdnja nije istina", kazao je Rohatinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako kriza u Hrvatskoj nije uvjetovana globalnom krizom upozoravajući da su naši glavni problemi neodrživa fiskalna politika i visoka razina inozemnog duga.

Naglasio je kako nismo iskoristili priliku da smanjimo inozemni dug u vremenima ekonomskog rasta pa podsjeća da bi došlo do krize kad tad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da će BDP u odnosu na 2009. pasti za 1,9 posto, a zaposlenost za pet posto.

Na njegovu izjavu o MMF-u, premijerka Kosor je uzvratila već klasičnom pitalicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li guverner mislio, kad se spominju MMF i mjere, da je Vlada možda trebala smanjiti mirovine, plaće i sva socijalna davanja, pri čemu mislim na rodiljne naknade i doplatak, jer je to velika stavka državnog proračuna, oko 4 milijarde kuna. Stajališta smo da to nije trebalo smanjivati, a podsjećam kad je MMF svojevremeno došao u Hrvatsku, onda bi to bila jedna od prvih mjera - znači drastično smanjivanje plaća u državnim i javnim službama i svih socijalnih davanja, smanjivanje prava branitelja. Dakle, ne znam je li na to mislio, pa će vjerojatno pojasniti", rekla je premijerka.

Više doznajte u videoprilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo