SAM NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI / Rončević oslobođen optužbe: 'Opraštam svima!'

Bivši ministar obrane Berislav Rončević oslobođen je krivnje na suđenju za Aferu kamioni. Njega se teretilo da je tijekom nabave spornih kamiona oštetio državni proračun za 10 milijuna kuna.

31.1.2014.
8:47
VOYO logo

ZAGREB - Bivši ministar obrane BerislavRončević oslobođen je optužbe za zlouporabe u nabavi vojnih kamiona 2004. jer je, prema obrazloženju nepravomoćne presude zagrebačkog Županijskog suda, nabava zbog kratkoće rokova bila nužna i prema tadašnjem zakonu o javnoj nabavi moglo ju je se provesti izravnom pogodbom.

"Nije dokazano da je Rončević zlorabio položaj i ovlasti i da je nabavom kamiona počinio štetu velikih razmjera", kazao je u obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća ŽeljkoHorvatović koji je prema odluci Vrhovnog suda u ponovoljenom sudskom postupku trebao utvrditi je li postojala razlika u cijeni po kojoj su kupljeni kamioni u odnosu na tržišnu cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je ustvrdio da Ministarstvo obrane nije pretrpjelo nikakvu štetu jer su im kamioni trebali za ispunjenje partnerskih ciljeva za Nato te kako ne bi propao osiguran novac.

Dodao je da se ponude iz prvog natječaja, na kojem su Manovi kamioni bili najpovoljniji, ne mogu komparirati s krajnim rezultatom te da ni jedan svjedok nije rekao da je Rončević pogodovao tvrtki Eurokamion od koje su izravnom pogodbom kupljeni kamioni marke Iveco kao ni da je onemogućavao Man.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Sudac je ustvrdio da je Uskok zanemario činjenicu kako je cijena samo jedan od kriterija jer se od ponuditelja tražilo i ispunjavanje tehničkih uvjeta. No, dodao je, iz ponude Mana vidljivo je da ta vozila nisu zadovoljavala kriteriji nosivosti niti su mogla korisiti standardizirano gorivo F34.

Iako su Manovi kamioni bili povoljniji Rončević je, po sučevim riječima, imao više opravdanih razloga nakon poništenog pozivnog natječaja ići u izravnu nagodbu s tvrtkom Eurokamioni, a pritom je i kao podlogu imao stručno mišljenje Ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iskaz IveBačića u kojem je govorio o "muljaži" sudac je rekao kako je jasno da tu nije mislio na Rončevića. Bačić je bio optužen u tom slučaju ali je Uskok na kraju postupka odustao od njegova progona.

Dok je Rončević zadovoljan odlukom, Uskok je najavio žalbu, prozvavši sudsko vijeće da je svojom odlukom poručilo - trošite sredstva poreznih obveznika kako god vam vam drago i za to nećete biti odgovorni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenica ravnatelja Uskoka KsenijaPavić nakon izricanja presude kazala je da zakon nalaže sudu da sve provedene dokaze pažljivo i jednakomjreno ocjenjuje, što vijeće, smatra, nije učinilo.

"Sud je bezrezervno povjerovao Rončeviću i sve druge dokaze nije ocjenjivao s jednakom pažnjom", kazala je Pavić, ustvrdivši da je zbog toga donesena odluku koja, po njenom mišljenju, nema uporište u provedenim dokazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vijeće ide čak tako daleko da vjeruje Rončeviću kako Manova vozila nisu zadovoljavala tehničko-taktičke uvjete jer su mu to navodno rekli neki eksperti", kazala je Pavić, naglasivši da tijekom cijelog postupka Rončević nije spomenuo ni jednog eksperta niti nekog drugog tko mu je to rekao.

Upravo suprotno, kazala je Pavić, povjerenstvo je reklo da svi ponuditelji zadovoljavaju tražene uvjete, dok su šestorica vještaka prometne i strojarske struke utvrdila da kupljena vozila ne zadovoljavaju ni jednu traženu karakteristiku. Vijeću je zamjerila što se osjeća pozvanim da je kvalificiranije ocjenjivati tehničke karakteristike od sudskih vještaka i eksperata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

"Naravno da nam je takva odluka neprihvatljiva. Sud ovakvom presudom javnu nabavu kao institut čini bespredmetnom i bespotrebnom", rekla je Pavić.

Rončević je novinarima izjavio da već devet godina govori kako nije imao nikakvih nečasnih namjera te da u nabavi kamiona nije napravljena nikakva šteta. "Kako zahvaljujem onima koji su me podupirali isto tako opraštam onima koji su se ne znam iz kojih razoga, vjerojatno je to strah za egzistenciju vlastite obitelji, a živjeli su pod odvratnim pritiskom kao ja, uplašili u jednom trenutku i malo pokolebali u odluci da nisam napravio ništa nečasno", kazao je Rončević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je sve bilo po zakonu te da je ta nabava tek jedan mali kotačić u dostizanju standarda na što je izuzetno ponosan. "I nešto lakše dišem, malo mi se smirio želudac", kazao je Rončević prvi dužnosnik protiv kojeg zbog sumnje u korupciju vođena tzv. državnoodvejtnička istraga.

Upitan ima li poruku za bivšeg predsjednika Republike StjepanaMesića, koji je prvi javno progovorio o navodnim nezakonitostima u nabavi kamiona, Rončević je kazao da se samo branio od Mesićevih optužbi te da mu je žao što je pritom brzopleto izgovorio "jednu neprimjerenu rečenicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo