(ne)potrebni troškovi / RTL Danas istražuje: Tko je od ministarstava rasipan, a tko štedljiv!

Kad je riječ o rastrošnosti, ponovno se nameće pitanje: je li preseljenje Ministarstva zaštite okoliša u luksuznu privatnu zgradu u kojoj ministar ima vlastitu kupaonicu uistinu najbolje rješenje. Istražili smo, troše li i druga ministarstva na najam raskošnih prostora? Tko plaća najviše, a tko radi u uredima kojima je vlasnik država?

12.10.2014.
18:18
VOYO logo

Ured na najvišem katu, privatna kupaonica i pogled na cijeli Zagreb - za Mihaela Zmajlovića to je racionalno, za većinu drugih - rastrošno. Drugo je pitanje je li ova zgrada odabrana slučajno - jer u nju seli i direktor Fonda za zaštitu okoliša, koji je radio i u tvrtkama Porr Hrvatska te Stipić Grupe - investitorima Zagreb Towera. On za RTL Danas kaže - s time nije imao veze.

"Potpuno nerazumno bi bilo da ja pogodujem bilo kome - to nije moj posao... to vam je kao da kažete da poslovođa ne smije kupiti paradajz", kazao je Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupaonica od 13 kvadrata u sklopu ureda ministra - ne čini mu se previše.

"Kupaonica je pretjeran pojam - wc i umivaonik, to nije kupaonica - ako ministar ima tuš kadu, to nije luksuz. Uopće mi nije neugodno", dodao je Müller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je slučaj otvorio pitanje - koliko su rastrošni drugi ministri? Od 20 ministarstava - 11 ih je u državnim prostorijama za koje ne plaćaju najam - dakle čak 9 ministarstava plaća rentu.

Zgrada ministarstva pravosuđa državu košta najviše. Pravedno ili ne - ali oni plaćaju čak 735.000 kuna mjesečnog najma - a uskoro će im se najamnina popeti na milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo je najskuplje ministarstvo regionalnog razvoja - nakon seljakanja, smjestili su se u centru grada za 450.000 kuna mjesečno. I zgrada ministarstva obrazovanja jedna je od skupljih, no na upit koliko - nisu odgovorili.

Da se može drugačije, pokazuje primjer ministarstva branitelja i socijalne politike i mladih, koji su se preselili u ne baš novu zgradu u Savskoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam katova jedni, osam katova drugi - u nekadašnjoj zgradi Industrogradnje koja je državi pripala prebijanjem poreznog duga.

Dug industrogradnje bio je 108 milijuna kuna prema državi - vrijednost ove zgrade 80 milijuna - tako da su za 28 milijuna dobili novoopremljene urede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobili su i lijepi pogled, nove dvorane za sastanke - i moderno opremljen ured za Milanku Opačić.

Iako kažu - plaćaju nula kuna - uređenje za 28 milijuna nije malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše je istraživanje pokazalo da ministarstva godišnje troše 60 milijuna kuna na rentu. Umjesto toga - svake bi godine mogli izgraditi 3 luksuzna vrtića.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo