Borba za civilizaciju / Jedina su europska zemlja koja ima gay premijerku, a zabranjuju Pride. Bili smo u Beogradu koji ne odustaje

U nedjelju su tisuće prosvjedovale protiv Pridea, veličale četničke vođe, Putina, 'tradicionalne vrijednosti'. Bili su i Porfirije, pa Vučićev otac...

16.9.2022.
8:00
VOYO logo

Nema veće ironije od onoga što se događa u Srbiji. Jedina gej premijerka u Europi zabranila je gay pride i sad se na nju ljute gej aktivisti. Ali njih zabrane ne zanimaju, oni u subotu planiraju hodati u povorci i ne misle odustati. Ana Trcol je bila u Beogradu.

Nema duginih zastava ni plakata, na glavnom beogradskom trgu gotovo po ničemu se ne da naslutiti da se trenutačno odvija borba za temeljna ljudska prava. Jednu od rijetkih oaza EuroPridea narušava policija. Podsjeća da se imaju za što boriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Constantinos: "Došao sam iz Grčke da podržim svoju braću ovdje. Mislim da kada pride zabrane, baš tada se treba pride održati. Zato ću hodati."

Nakon što je u ponedjeljak počeo EuroPride, srbijanski MUP zabranio je, i to odmah drugi dan, glavni događaj - Povorku ponsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Mihailović, organizator EuroPridea: "Čekamo sada upravni sud. Neizvjesno je, ali šetat ćemo."

Pride u Beogradu zabranjen je četiri puta, posljednji put 2013. Od tada se gradom šetalo mirno. Najveća ironija i nevjerojatno licemjerstvo je da Povorku zabranjuje Vlada gay premijerke Ane Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena partnerica je dobila dijete umjetnom oplodnjom u inozemstvu dok Brnabić u svojoj zemlji ne može službeno biti majka.

Ana Petrović, aktivistkinja za ljudska prava: "Naši zahtjevi su uvijek bili vrlo jasni. To je usvajanje zakona o istospolnim zajednicama, usvajanje zakona o rodnom identitetu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je na ulicama Beograda bilo nekoliko tisuća ljudi. Prosvjedovali su i protiv Pridea. Veličali su četničke vođe, ruskog predsjednika i tradicionalne vrijednosti.

"Stvorio se narativ da je neka većinska Srbija, kako to oni vole da kažu, uz njih i da se oni bore za ne znam kakva prava i javni moral. To je sve fingirano", tvrdi Ana Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo je bio i patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije, ali i otac Aleksandra Vučića.

Mihailović dodaje: "Ljudi iz zajednice nam javljaju da im dobacuju i da ih vrijeđaju. To je nešto što nije bilo često u Beogradu već skoro 10 godina. Ovo je veliki regres i jako sam zabrinut."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je LGBTI+ zajednica u Srbiji žrtva Vučićeve politike - smatra analitičar Nikola Parun. U političku jesen srpski predsjednik ulazi s energetskom krizom, a tu je i Kosovo.

"Da, to ima veze s time, a ima i veze da se dođe do nekog održivog rješenja po pitanju Kosova i Metohije. Tako - da - kola će se jednim dijelom slomiti na LGBT zajednici", konstatirao je Parun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika sramota, veliko poniženje. Osjećam se kao da mi je netko oduzeo ovo malo dostojanstva što imam", opisao je kako se osjeća Mihailović.

"Mislim da je ovaj grad dovoljno velik da svatko u njemu šeta kao što svatko u njemu i živi", kazala je Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz javnog tužiteljstva danas su podsjetili da postoje kazne za sudionike neprijavljenih skupova, a iz Pridea se i dalje nadaju da će upravni sud poništiti odluku policije. Nadaju se da će ih policija u subotu štitti, a ne hapsiti. Kako god bilo, kažu, sigurno će šetati. Za jednakost, slobodu i solidarnost.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo