PRIKAZ CIJELE AKCIJE / Kako se kralo u INA-i? 'Radnici su zgroženi svime. Onaj tko krade od tvrtke, krade i od svih radnika'

Dok se Europa bori s ogromnom plinskom krizom - iz INA-e plin curi na sve strane. Za milijardu kuna je oštećena naftna kompanija zbog muljaže kakvu u Hrvatskoj još nismo vidjeli

29.8.2022.
22:25
VOYO logo

'Lešinari,' epitet na koji su novinari na žalost navikli radeći svoj posao. Samo, do jučer najbogatiji hrvatski umirovljenik zaboravlja da su upravo on, njegov sin i još troje uhićenih lešinarili nad INA-inom milijardom kuna. Toliko su naime, uz pomoć njegova sina HDZ-ovca Damira Škugora, inače direktora Plina i energije INA-e izvukli iz te tvrtke. Pali su upravo zbog više od 500 milijuna kuna koji su tati Dani sjeli na račun.

"Tako je, sve je krenulo od obavijesti banke. Bilo je računa na kraju u osam banaka, mogu reći da je više od jedne banke detektirala te svoje klijente i o tome obavijestila. -Kad ste vi blokirali taj novac? Mi smo blokirali taj novac u subotu ujutro", kaže Ante Biluš, šef Ureda za sprečavanje pranja novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se ustvari dogodilo? INA inače velik dio svog plina crpi iz platformi na Jadranu, potom ga prodaje brojnim manjim lokalnim distributerima po povlaštenoj cijeni i onda ga ti manji distributeri najčešće prodaju kućanstvima ili tvrtkama, također po manjim cijenama. Sve je naizgled vrlo regulirano i kontrolirano. Jedan od tih manjih igrača je i Plinara istočne Slavonija kojoj je INA plin prodavala po cijeni od 19,5 eura za megavat sat. Ugovor između Škugora i Marije Ratkić prošao je kroz mnoge ruke, nikome nije bio sporan. Ali onda je ta manja slavonska plinara prodala svoj višak tek osnovanoj tvrtki OMS Upravljanja Gorana Husića i Josipa Šurjaka koji su onda isti taj plin za 210 eura prodavali velikom međunarodnom plinskom igraču, tvrtki DXT. Za tu preprodaju kao baš nitko nije znao.

Image
'PLJAČKA STOLJEĆA' /

Pelješki most, vrtići, umirovljenicima vaučer za plin: Sve to moglo se omogućiti novcem koji je ukraden u aferi INA

Image
'PLJAČKA STOLJEĆA' /

Pelješki most, vrtići, umirovljenicima vaučer za plin: Sve to moglo se omogućiti novcem koji je ukraden u aferi INA

"Radnici INA-e su zgroženi sa svime ovim što se dogodilo i mislim da opravdano kažu - onaj tko krade od INA-e zapravo krade i od svih radnika i očekuju da oni koji su odgovorni za to budu kažnjeni i materijalno i kazneno", pojašnjava Jasna Pipunić, predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva i članica Nadzornog odbora INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz INA-e tvrde – Škugor je bio menadžer tri razine ispod Uprave i imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz su potpis njegova zamjenika. No, nejasno je svima – kako je ovakav ugovor koji šteti tvrtki prošao bez znanja Uprave.

"Pa to je ono što i sve nas čudi jer mi zaista imamo unutar INA-e sustave kontrole i interne i vanjske sustave i to je ono što ja mislim da je zaista pitanje za upravu da se utvrdi gdje je taj sustav zapravo zakazao", kaže Pipunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali činjenica je sama da u velikim sustavima kao što je INA svak ima svoj segment posla i tamo vam nije običaj da netko ide hodnikom pa sad pita ovoga šta si ti radio, šta si napravio, ne svak ima svoj segment interesa, svog posla i taj dio posla radi, tako da me ne čudi da nitko to nije prepoznao", smatra Ivica Jakić, energetski stručnjak.

Ovaj energetski stručnjak na INA-i je doktorirao. I tvrdi ondje se svatko brine za svoju stolicu, pa slučajeva poput onog slavnog zviždačice Vesne Balenović više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Je li uprava morala posumnjati u ovakav ugovor, što Vi mislite? "Pa ja mislim da da. Dobro, prvi ili drugi dan nije jer je ugovor napravljen u vrijeme kad su cijene bile takve kakve jesu, ali kad su cijene eskalirale, kad smo došli sad da se prodaje po 210 eura megavat sati, a nabavlja po 19,5 uprava je morala reagirati odnosno netko u ime uprave tko je zadužen za taj dio posla", smatra Jakić.

Uprava je reagirala sad i to sazivanjem izvanrednih sjednica s ciljem utvrđivanja činjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo