Dušica Radojčić / 'Lungomare je važan za Pulu. Kontra kampanja je izazvala ljutnju, a grad ne podržava referendum i građane'

'Ovo je drugi referendum na zahtjev građana, to je povijesna prilika građanima Pule da se po prvi puta uključe u odlučivanje o nečem što je bitno', kazala je Radojčić

5.10.2022.
22:56
VOYO logo

Tomaševićevi kolege iz Možemo u Puli trude se mobilizirati građane da u nedjelju izađu na referendum. Bore se protiv ogromnog hotela visokog 27 metara koji bi se trebao izgraditi na gradskoj šetnici. I bore se za to da o budućnosti Puli odlučuju stanovnici Pule.

Dakle, 120 metara od šetnice Lungomare, i stotinjak metara od mora planira se izgraditi megahotel sa sedam katova. Zeleno lijeva koalicija skupila je dovoljno potpisa da se o tome pokrene referendum, čiji je rezultat obvezujući. A podupire ih Društvo arhitekata Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane investitor Hotel Valkane pokrenuo je kampanju "Ostani doma", kojima birače nagovaraju da ne izađu na referendum. A u raznim videima tumače i što bi sve gradska vlast mogla učiniti njihovim novcem. Kažu da bi primjerice mogla izgraditi 11 vrića ili obnoviti 44 fasade.

O svemu ovome u RTL Direktu je govorila Dušica Radojčić iz pulskog Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radojčić je otkrila što mislio kontra kampanji Hotela Valkane.

"Htjela bih ispraviti jednu tvrdnju. Budući da potpise za referendum, 20 tisuća Puljana je dalo potpis da bi se održao referendum, nije organizirala Zeleno-lijeva koalicija niti Možemo nego građanska inicijativa. Mi jesmo pokrenuli ideju referenduma ali nju je preuzela građanska inicijativa i samostalno provela. Ovaj video od investitora je izazvao veliku ljutnju u Puli budući da barata stvarima koje nisu jednostavno točne. Govori se o komunalnom doprinosu kojim će se plaćati plaća odgajateljica u vrtiću. Onaj tko imalo poznaje kako funkcionira proračun zna da se iz komunalnog doprinosa ne mogu plaćati plaće u vrtiću. Ljutnju je izazvala i kampanja 'Ostani doma'. Kopirali su slogan anti-korona kampanje, iskoristili ga da bi odvratili građane od izlaska na referendum i to je nedopustivo. Radi se o antidemokratskom postupku investitora. Očekivalo se da brani stav, da dokaže da će njegov hotel doprinijeti u Puli, a ne da odvraća građane u sudjelovanja u nečemu zbog čega su se teško izborili. Zakon postavlja velike prepreke za referendum na zahtjev građana. Trebalo je skupiti u 15 dana 20 tisuća potpisa, proći tešku birokratsku proceduru", kazala je Radojčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radojčić je kazala i da investitorova kampanja ide u smjeru da demoralizira ljude.

"Ako je sve čisto, zbog čega ne bi čuo mišljenje građana. Ne zanima ga što kažu građani. To je posljedica straha, boji se referenduma i zato je napravio ovakvu kampanju", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i da se radi o tome da je 12 tisuća ljudi pokazalo želju da odlučuje.

"To je vrijedan luksuz u Hrvatskoj. Ovo je drugi referendum na zahtjev građana, to je povijesna prilika građanima Pule da se po prvi puta uključe u odlučivanje o nečem što je bitno. Lungomare je dnevni boravaka građana Pule, od osamdesetih je bilo planirano da se izuzme iz turističkog razvoja i ostane na korištenje građanima. Dogodila su se pogodovanja u prostornim planovima, investitor je imao 2012. vremena da pokrene izgradnju, zatraži lokacijsku dozvolu, to nije učinio. To je učinio kada se počelo govoriti o referendumu i kada je referendum postao izvjestan. Tada se sjetio da bi mu netko mogao oduzeti njegovo pravo da tamo nešto gradi", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i raspad koalicije zbog hotela.

"U našoj je politici nastojanje da se građani što više uključe u prostorno planiranje. Politika prethodne vlasti je bila obilježena korupcijom i klijentelizmom u prostornom planiraju. To se može spriječiti da se uključi građane da sami odlučuju o budućnosti grada. U koaliciju smo stupili da bi mijenjali modele upravljanja gradom, ali naši koalicijski partneri nisu htjeli podržati pravo građana da se izjasne na referendumu. Pulski Možemo je bio jedina stranka u Gradskom vijeću koja je podržavala i tražila referendum. Kada je 12 tisuća građana skupilo potpise, nitko nije dao podršku. To ne mogu zamisliti, da gradonačelnik grada čijih 12 tisuća sugrađana traži referendum da ne da podršku i da ne poziva građane da izađu na referendum. Za svaku gradsku feštu se rade jumbo plakati, ovdje ništa. Ovo je prvi puta da građani izlaze na referendum i ne znaju kako se to radi", kazala je Radojčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i kako jedini koji se bave informiranjem građana o svemu je građanska inicijativa.

"Skupili su donacije, financiraju kampanju informiranja javnosti od toga. Upozorili smo da je to zadaća gradske vlasti da da sve potrebne informacije,a oni su za gradnju hotela i zbog tog žele minirati referendum ne dajući potrebne informacije. Oni koji su bolesni ili ne mogu izaći iz kuće ne znaju kako doći do prava da glasaju na referendumu, gdje su biračka mjesta. To je dužnost gradske vlasti koja se oglušila i to je sramota", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radojčić je istaknula kako je Lungomare mjesto za koje su građani vezani emocijama.

"To je mjesto kolektivne memorije. To je kao da gradite u Maksimiru ili u Splitu na Marjanu, to je nedopustivo. Urbanisti su to mjesto rezervirali da bude mjesto za kupanje i sunčanje. Imamo turističke zone na sjeveru, ali tih malih par kilometara obale je jedino što je ostalo Puljanima za slobodno korištenje. Izgradnja megalomanskog hotela značila bi traženje koncesije za plaže. Ono što nismo rekli da je u cijeloj priči problematičan način na koji je zona sportsko-rekreacijskog centra Valkane na Lungomareu privatizirala. Gradska inicijativa podnijela je prijavu DORH-u zbog opravdanih sumnji da se privatizacija i pretvorba dogodila na način kako se u Hrvatskoj dogodila devedesetih godina", kazala je Radojčić te pozvala sve u Puli da se na referendum odazovu u što većem broju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo