INICIJATIVA MLADIH LIJEČNIKA / Mladi liječnici o reformi zdravstva, izjavi Marije Bubaš: 'Metafora je simpatična. Sustav? Neorganiziran je'

'Prosječno mladi liječnici odrade preko 40 prekovremenih mjesečno. Oni ostaju u bolnicama cijelo vrijeme, imaju 7-8 dežurstava...', opisali su liječnici Smilović i Narandža

3.10.2022.
22:56
VOYO logo

Mladi liječnici traže promjenu u sustavu. Previše rade, premalo zarađuju, i žele - izliječiti zdravstvo. Ali zasad terapijom nisu zadovoljni.

Prije 10-ak dana zato su održali veliki prosvjed ispred ministarstva zdravstva - a danas su s ministrom zdravstva sjeli na pregovore. Ne žele otići u inozemstvo, ali ne žele ni raditi u sustavu s toliko problema. Imaju ogroman broj prekovremenih, žele da pacijent bude u fokusu, ne da mu mogu posvetiti samo dvije i pol minute pa traže hitne promjene. Na pitanje kada će javnosti biti predstavljena reforma zdravstva evo kako je reagirala državna tajnica Marija Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo ga, rješenje je tu čarobni štapić, ima ga netko od vas. Imate možda čarobni štapić? Ali uvažite kompleksnost, uvažite izazove za koje treba naći rješenja, to su geografske razlike, demografske razlike, to je dostupnost zdravstvene skrbi, to je uređenje zdravstvenog sustava u svakoj županiji, postojanje bolnica, dakle uvažite kompleksnost, uvažite da želimo najbolji ishod pronaći", kazala je Bubaš.

Image
zahtijevaju promjene /

Beroš se sastao s mladim liječnicima, ugovorili novi sastanak zbog promjena u sustavu. Digitalizacija, e-karton...

Image
zahtijevaju promjene /

Beroš se sastao s mladim liječnicima, ugovorili novi sastanak zbog promjena u sustavu. Digitalizacija, e-karton...

Što na takav odgovor kažu mladi liječnici u Direktu su odgovorili Marin Smilović i Fran Stjepan Narandža iz Inicijative mladih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Metafora je simpatična, ali ima razloga zašto je tako. Takve promjene se ne mogu desiti u sekundi, za njih treba više vremena", kazao je Narandža komentirajući izjavu od Bubaš.

Smilović je kazao kako se većinom slažu sa stavkama u reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši zahtjevu su u njoj, ali vremenski rokovi koji su stavljeni su za nas predaleki. Neki rokovi su do 2030. godine, ali mislimo da je vrijeme sad", kazao je Smilović.

"Danas smo se fokusirali na status pacijenata, poboljšanje zdravstvene usluge kroz e-karton, specifične smjernice i protokole koje bi se trebale raspisati za bolju provedbu provjere kvalitete ishoda liječenja, što je bitno za pacijente i zdravstvenu njegu, smanjenje liste čekanja… Danas smo stavili stvarno naglasak na to i u daljnjim razgovorima ćemo prožeti ostale teme", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Problematično je i neorganizirano'

Opisali su i kako je mladim liječnicima.

"Javljali su se brojni kolege iz svih dijelova Hrvatske. Prosječno mladi liječnici odrade preko 40 prekovremenih mjesečno. Oni ostaju u bolnicama cijelo vrijeme, imaju 7-8 dežurstava, ostaju da obrade pacijente, napišu otpusna pisma. Često se događa da nemaju adekvatnu edukaciju i dobivanje vještina. Problematično je, neorganizirano, treba to posložiti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narandža se osvrnuo i na svoju izjavu da ne želi da pacijenti umiru zbog toga što nema dovoljno timova Hitne pomoći.

"Mreža Hitne medicinske službe je u nekim ruralnim područjima dosta oskudna, nije pristupačna u trenucima kada je najpotrebnije. Imamo puno primjera video evidencije i slika na društvenim mrežama koji pokazuju zastarjelost opreme, auti koji su prekoračili kilometražu. To su uvjeti rada tehničara i vozača koji su opterećujući jer ne mogu pružiti pravu zdravstvenu njegu kad je potrebno i zbog toga pacijenti pate. Ima priča gdje nisu kola Hitne pomoći došla na vrijeme", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirali su i problem politike u zdravstvu.

"Problem je u tome da su ravnatelji zdravstvenih ustanova članovi neke političke stranke i idu u skladu s načelima svoje političke stranke. Borimo se da struka bude na prvoj mjestu", kazao je Smilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjedom smo htjeli pokazati da mičemo struku iz politike, da pokažemo da je nama bitno da se stvari promjene", kazao je Narandža.

Zastarjeli način specijalističkog usavršavanja

Osvrnuli su se i na probleme sa specijalizacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo zastarjeli način specijalističkog usavršavanja. Nije dovoljna komunikacija između mentora i specijalizanata. Specijalizanti su doktori medicine koji rade, pacijenti im se obraćaju kad dođu u bolnice. Imamo problem s ugovorom. Imate jednog liječnika iz Karlovca, jednu iz Splita, skupa idu na daljnje specijalističko usavršavanje, recimo u KBC Split, zaljube se i osnuju obitelj, zbog tih ugovora ne mogu se preseliti iz jedne državne ustavnove u drugu jer imaju penalizacijske ugovore koji traju pet godina. Dakle nakon pet godina nam nije više bitno zadržavati liječnike ako se misli na taj način zadržavati liječnike", kazao je Smilović.

Narandža je potvrdio i da u pregovorima u plaćam uopće ne pregovaraju liječnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reprezentativnost Sindikata je u pitanju. Tijekom ovih sastanaka smo vidjeli da je to jedna od stavki koje će se trebati provesti da se možemo dalje izboriti za druge uvjete rada. Tražit ćemo to što prije", kazao je.

Komentirali su i što je potrebno zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo stavili naglasak na stavke koje su ne samo olakšanje s liječnicima i pacijentima. Smanjenje liste čekanja, veća pristupačnost, komunikacija drugih centara, da ne morate dolaziti s buntom papira", kazao je Narandža.

"Smjernice, da imamo jasno definirane smjernice na žurna stanja da pacijent dobije istu zdravstvenu skrb neovisno o tome u koju će ustanovu doći", kazao je Smilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo