NIJE SVE TAKO SIVO / Najstarija žena u Petrovoj rodila s 52 godine. Ginekolog za Direkt: 'I muškarci moraju htjeti, jedna je istina'

Govorio je o provjeri ovarijskih rezervi, ali i potpomognutoj trdunoći...

6.10.2022.
23:32
VOYO logo

Pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Petrove bolnice, ginekolog doktor Hrvoje Vrčić gostovao je u RTL Direktu.

Govorio je o tome da u Hrvatskoj žene danas rađaju kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako usporedite 2020. i 2021. godinu, preko 52 posto je rodilo između 30 i 40 godine, između 20 i 30, kada je idealno, rodilo je oko 42 posto. Kasnije odlučuju iz više razloga, žele završiti visoko obrazovanje, nastavak karijere, sigurna su kontracepcijska sredstva, ali i partner koji želi slično, karijeru. Vjerujem da bi bilo više žena koje bi ranije rađalo kada bi bilo više muškaraca koji bi se htjeli ranije vezati i preuzeti odgovornost roditeljstva", kaže.

Većina žena želi ostvariti majčinstvo, navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o tome je li rizično rađati nakon 40. te koji su potencijalni problemi i komplikacije.

"Ako želi roditi, pomoć ćemo i uz intenzivniji nadzor. Očekuje se problem sa štitnom žlijezdom, dijabetes, komplikacije kao hipertenzija, pretilost u toj dobi. Niz je stvari koje se mogu pojaviti kod takvih žena, ali mi možemo pomoći na bilo koji način", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stop predrasudama /

Razgovarali smo s jednom hrvatskom mamom koja je rodila nakon 40. rođendana. Učinile su to Halle Berry, Merryl Streep...

Image
stop predrasudama /

Razgovarali smo s jednom hrvatskom mamom koja je rodila nakon 40. rođendana. Učinile su to Halle Berry, Merryl Streep...

Smatra i kako ne treba odgađati trudnoću za 40-e godine. "Tada su manje plodne, rađaju s jajnim stanicama od kojih su i one stare 40 godina. Muškarci stvaraju spermije i nikad nisu stariji od 3 mjeseca, treba im do 72 do 80 dana da sazru, s druge strane, jajne stanice se svakog mjeseca smanjuju. Jedna ovulira, ali oko 50-ak folikula se priprema za ovulaciju da bi najbolja bila genetika. Najbolja odluka žena koja želi odgoditi trudnoću je da svakih nekoliko godina provjere ovarijsku rezervu. Nije bolno, a može se učiniti ultrazvukom, određivanjem hormona…", ističe.

Govoreći o ženama koje rađaju u 50-im godinama tvrdi kako liječnici uvijek nastoje pomoći ženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvalevrijedno je kad se potrudi i bude majka. Rizici su veći, ali žene koje rađaju nakon 45 godina, ako rađaju dvojčeke, onda je to najčešće heterologna oplodnja, odnosno donacija. Od Swank ne znam, ali kod takvih žena je donacija jajnih stanica i na taj način omogućujemo da se trudnoća izdrži i održi", rekao je.

Tada, dodaje, većina žena rodi carskim rezom. "Uvijek se može zakomplicirati, ali tu smo da pomognemo", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je od 25. do 35. godine idealno vrijeme za trudnoću jer nakon toga ide sporije i smanjuje se. "Treba reći istinu kod gospođa koje su rodile s 50 i 45, to nisu njihove jajne stanice, ali se to ne navodi u časopisu", ističe.

Osvrnuo se i na IVF oplodnju pa rekao da danas žene kasnije saznaju da su neplodne. "Sad obradu preporučujemo nakon godinu dana za dob između 25 i 35 godina, a iza 38, ako ne zatrudni tijekom 6 mjeseci, onda treba krenuti u obradu", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako plodnost opada zbog bolesti, endometrioza se kod žena sve češće pojavljuje. Prosječna broj u Petrovoj je 36 godina, a rijetko su mlađe od 30 godina, ipak puno je i onih iznad 40 godina, tvrdi.

Govoreći o najstarijoj pacijentici kaže kako ona nije stara, da je i dalje u dobi za rađanje, a imala je 52 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, rekao je kako se u Hrvatskoj na postupke medicinski potpomognute oplodnje na račun države može do 42 godine, ali da liječnik ima diskrecijsko pravo upisati pacijenticu i nakon. Govori ada o slučajevima da recimo u vrijeme pandemije, neka medicinska djelatnica koja je radila dežurstva, a koja si to recimo ne može priuštiti.

"U drugim državama je participacija puno veća pa potiču ljude da idu ranije u trudnoću. Nakon 42. godine na stotinu žena u izvantjelesnim trudnoćama, rodit će ih 10, njih 4 rodit će, šest će biti pobačaj", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo