'QUIET QUITTING' / 'Ne možeš ti mene malo platit koliko ja malo mogu radit'. Stari hrvatski moto postao je globalni svjetski fenomen

Život nije samo posao. Quiet quitting ili tihi otkazi zapravo znači postaviti granice na poslu. Raditi točno ono, odnosno onoliko koliko i za što ste plaćeni

13.9.2022.
8:00
VOYO logo

Nemoš ti mene toliko malo platit', koliko ja malo mogu radit'. Dobar je stari hrvatski moto, koji je odjednom postao globalni svjetski fenomen. Quiet quitting. Ljudi rade minimum minimuma, koliko je potrebno da stvari idu, ne rade kad je radno vrijeme gotovo, ne uzrujavaju se. Život nije posao, tako tumače quite quitteri na Tik Toku, o tome su pisali i New York Times i Guardian. Pa je morala i Ana Trcol.

Ne odgovaraju na mail iza 5 popodne, neće doći u subotu, neće otići šefu po kavu, neće organizirati team building u slobodno vrijeme. Oni su quiet quitteri, ne padaju na korporativne fore i žele da cijeli svijet zna za njihovu novu životnu filozofiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život nije samo posao. Quiet quitting ili tihi otkazi zapravo znači postaviti granice na poslu. Raditi točno ono, odnosno onoliko koliko i za što ste plaćeni.

"To znači raditi, to znači raditi. Shvaćate li da to znači posao", kaže Trevor Noah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tihi otkaz je izraz koji je postao popularan na Tik Toku ove godine. Znači mentalno se udaljiti od posla i obavljati minimum koji se od vas očekuje. Inače bih se sada našalio, ali kako god", rekao je Stephen Colbert, televizijski voditelj.

Image
zlouporaba bolovanja /

Radnik splitske Čistoće na bolovanju radio na svom hotelu. Sud ga vratio na posao

Image
zlouporaba bolovanja /

Radnik splitske Čistoće na bolovanju radio na svom hotelu. Sud ga vratio na posao

Ovaj trend donekle proizlazi iz pandemijskog rada od kuće koji je zamutio granicu privatnog i poslovnog, gdje smo bili dostupni cijelo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I onda su počeli postavljati granice. U smislu odrađivat ću nužne radne zadatke u vremenu koji mi je propisan mojim ugovorom o radu i dogovorom s nadređenim. To je jedan okvir quiet quittinga", kaže Zvonimir Galić, psiholog.

Drugi okvir nije nikakav novi trend, nego dobro poznati hrvatski moto: ne možeš me toliko malo platiti, koliko ja mogu malo raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj quite quitting, odnosno ne možete me toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi ulaze jer im na poslovima nije dobro. Ovaj prvi oblik je dobar jer proizlazi iz potrebe, iz postpandemijskog tržišta rada i uspostave nad vlastitim životom, a ova drugo je stvar nad kojom bi se trebali zabrinuti", kaže psiholog Galić.

Da je ovo samo nova riječ za višestoljetnu bitku za radnička prava - misli Katarina Peović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve su to nazivi za nešto što smo već stoljetnom sindikalnom borbom izborili. Znači, osmosatno radno vrijeme. Koliko to god šokantno bilo poslodavcima, radnici su to već jednom izborili. No što se zbiva? Mi moramo biti svjesni da se u kapitalizmu ciklički već izborana prava moraju ponovno izboriti", kaže saborska zastupnica Katarina Peović.

Kao odgovor vidi radničku solidarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuči smo jako puno priča gdje uistinu samo jedan radnik koji odluči u 4 sata otići kući povuče druge radnike. Jer radnici moraju shvatiti da kada su ujedinjeni, oni su nepobjedivi", dodaje Peović.

I zato sljedeći put kažite ne neplaćenom prekovremenom satu, noćnom pozivu ili mailu na godišnjem odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo