'NE MOŽE TO SVATKO' / Nova faza rata: Je li se bitka preselila ispod mora? Koji je Putinov sljedeći korak?

Iznad danskog otoka u Baltiku - u zraku su helikopteri. Dokaz da je tamo opsadno stanje i da će Europa ubuduće morati bolje braniti svoju infrastrukturu

30.9.2022.
8:00
VOYO logo

Nakon kopna i zraka, rat se preselio i pod more. Plinovod kroz Baltik postao je meta sabotaže. Na strateški važnim plinskim cijevima pronađena je i četvrta rupa. Takvu diverziju na dubini ispod 50 metara ne može odraditi svatko.

"Radi se o nekoj ozbiljnoj organizaciji koja ima iskustva u radu s eksplozivima i za njih ta dubina i ti otežani uvjeti ronjenja ne predstavljaju nikakav problem sigurno", kaže Ivica Čukušić, instruktor ekstremnog ronjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strahuje se da su diverziju izvršili tzv. "Putinovi žapci“ , specijalizirani ronioci koji "operiraju" na najvećim dubinama. Ivica se ekstremnim ronjenjem bavi preko 20 godina, bogato iskustvo mu govori da je za tako veliko oštećenje potrebno više od samih ronioca.

"Što onda ustvari baca sumnju da se radi o nekoj velikoj količini eksploziva koju ronioci ne bi mogli fizički nositi na toj dubini pa prema tome očito po mom mišljenju se radi o drugačijem tipu diverzije, a ne ronilačkom? Dron, podmornica? Podmornica ili možda neki eksploziv s timerom koji je postavljen tjednima unazad", kaže Čukušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Skupljaju dokaze /

Otkrivena prva tajna sabotaže 3 cijevi plinovoda Sjeverni tok. Za vikend šalju u akciju ronioce ili robota

Image
Skupljaju dokaze /

Otkrivena prva tajna sabotaže 3 cijevi plinovoda Sjeverni tok. Za vikend šalju u akciju ronioce ili robota

Iznad danskog otoka u Baltiku - u zraku su helikopteri. Dokaz da je tamo opsadno stanje i da će Europa ubuduće morati bolje braniti svoju infrastrukturu. Sve to podsjeća na neka, stara, nikad zaboravljena vremena.

"Proživio sam Hladni rat. Rusi su kružili ovim područjem u podmornicama. U to vrijeme smo više razmišljali o posljedicama nego danas", kaže Ole Worm Nielsen iz Bornholma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa otvoreno govori o sabotaži.

"Možda su Rusi, možda su Ukrajinci, zaista ne znam", kaže Ulrike Pohl, turist iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su to izveli Rusi", kaže Reinhart Pohl, turist iz Njemačke.

Zapad za diverziju optužuje Rusiju, ona pak krivnju prebacuje na Amerikance. Zanimljivo, iako je Sjeverni tok dug preko 1200 kilometara, napad se dogodio u međunarodnim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eksplozije se nisu dogodile u teritorijalnom moru Danske koja je članica NATO-a što bi onda značilo da se može pozvati na članak 5 nego su se dogodile izvan teritorijalnog mora", kaže Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku.

I dok Baltik postaje bojno polje, stanje se ne smiruje ni u Ukrajini. Dan uoči pripojenja anektiranih ukrajinskih oblasti, Putin poručuje – rađa se novi svjetski poredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proces formiranja pravednijeg svjetskog poretka odvija se pred našim očima. Prate ga poznati, očiti problemi. Unipolarna hegemonija se nemilosrdno urušava, to je objektivna stvarnost koju Zapad ne želi prihvatiti", kaže Putin.

Nelegalni referendum i pripojenje 100 tisuća kilometara ukrajinskog teritorija svijet ne priznaje, ali najveća aneksija od 1945. otvara nove mogućnosti za Rusiju. Njihova vojna doktrina kaže da se nuklearno oružje može koristiti samo u slučaju napada na Rusiju. Od sutra, prema njihovom shvaćanju, dio Ukrajine bit će ruski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada dolazimo u potpuno novu situaciju. Svaka akcija Ukrajine s ruske strane će se interpretirati kao napad na njihov teritorij i ne samo to nego će oni sada moći tvrditi da se taj teritorij napada sa zapadnim oružjem što znači i da zapad ima odgovornost za napad na Rusiju", dodaje Cvrtila.

Cvrtila ne vjeruje da će Putin to iskoristiti kao alibi za nuklearni napad, ali kao bazen za novu mobilizaciju - da. Rat se zaoštrava, Finci zatvaraju autoput kako bi vježbali slijetanje vojnih zrakoplova, Norvežani sumnjaju da se ruski dronovi „vrzmaju“ iznad njihovih naftnih polja. Svi se pripremaju za eskalaciju, a oni koji su u ratu već 7 mjeseci poručuju – ni od pedlja svog teritorija neće odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U razgovoru s glavnim tajnikom UN-a bilo je riječi i o pseudoreferendumima i očitom ruskom pripremanju terena za pokušaj aneksije našeg teritorija. Ova brutalna kršenja Povelje UN-a moraju biti kažnjena", rekao je Volodimir Zelenski.

I dalje se traži krivac i za opstrukciju plinovoda. I dok obje strane optužuju drugu, internet već ima odgovor. Za sve je kriv Steven Segal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo