energetski stručnjak / Štern za Direkt: 'Mogli bismo imati jeftin dizel, no MOL upravlja našom rafinerijom i njima to nije u interesu'

'Ja sam bio svašta. U Rusiji sam bio američki plaćenik, a ovdje sam bio i izraelski plaćenik itd. Plaću ne dobivam', kaže Davor Štern

17.10.2022.
23:04
VOYO logo

Ipak ništa od očekivanog drastičnog poskupljenja cijena goriva!

Vlada je cijene poslijepodne zamrznula, a tijekom cijelog dana vozači su, zbog straha od rasta cijena, ali i nestašice dizela, pohrlili na benzinske postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mi ne možemo čekati idući tjedan, odgovore o tome što će se događati trebamo odmah. Zato je večerašnji gost RTL Direkta bio naftni stručnjak Davor Štern.

Da Vlada nije intervenirala - evo u ponoć bi dizel bio više od kunu skuplji, je li onda dobro da je vlada intervenirala? "Apsolutno! Vlada je pokazala socijalnu osjetljivost. To je naročito potrebno tijekom pregovora sa sindikatima. Činjenica je da cijene benzina i dizela rastu. Dobra je mjera i nadam se da će potrajati dulje od tjedan dana", kaže Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedan od velikih razloga poskupljenja i moguće nestašice dizela, kaže Štern, je situacija s Francuskom u kojoj pet od šest rafinerija štrajka, a ako kod njih dođe do poremećaja to bi moglo utjecati na cijelu Europu.

Image
neispunjeno obećanje /

Vozi, ne vozi... Žičara ponovno u pogonu, no susjedima i dalje zadaje glavobolje: 'Grad nije napravio ništa'

Image
neispunjeno obećanje /

Vozi, ne vozi... Žičara ponovno u pogonu, no susjedima i dalje zadaje glavobolje: 'Grad nije napravio ništa'

"Disel se inače počeo koristiti s dolaskom skupog plina i vala hladnoče pa je to razlog zašto ga ima manje", dodaje Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada ne može vječno zamrzavati cijenu. "Vlada dosta toga može napraviti. Ima ključ u rukama. Ima preračunske prihode i dozvoljava joj da drži cijene pod kontrolom. Imamo jednu fantastičnu mogućnost da kroz rafineriju Rijeka proizvodimo jeftinije dizel nego što je na burzi i prerađujemo naftu. Ali to ne radimo za sada jer MOL upravlja rafinerijom Rijeka i njima to očito nije u interesu. Rafinerija ide ponovno na remont, a bila je u remontu prije osam mjeseci. Malo me podsjeća na zagrebačku žičaru, više je u remontu nego što radi. Bilo bi vrlo neozbiljno da u ovakvom vremenu ostanemo bez ijedne rafinerije na prostoru Republike Hrvatske", objasnio je energentski stručnjak.

Koliko će ovi novi problemi između Saudijske Arabije i Amerike utjecati na cijenu benzina? Dakle, OPEC je odlučio smanjiti proizvodnju nafte u ovoj situaciji. Dakle, cijene idu gore. "To je dosta neobjašnjiva situacija. Taj postupak je dosta neočekivan i ne mogu ga komentirati jer nemam podatke", kazao je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni tvrde da je to zbog sporijih gospodarstava, i više inflacije. Biden tumači da to znači da je Bin Salman ruski igrač. Štern smatra da je Kina ključna jer je zatvorena zbog COVID-a i ako kinesko gospodarstvo bude u recesiji, onda i potrošnja nafte pada pa će nedostajati argumenata za povećanje cijena nafte. "Smanjivanje proizvodnje OPEC-a ne mora nužno značiti da će doći i do porasta cijena", dodaje.

"Jesen neće biti laka, ali Vlada ima instrumente i Vlada vlada situacijom. Treba se konkretno upravljati INA-om i, ponavljam, nadam se da neće doći do zaustavljanja prerade u rafiniraniji Rijeka", istaknuo je još jednom energetski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li ruski igrač, Štern je odgovorio:

"Ja sam bio svašta. U Rusiji sam bio američki plaćenik, a ovdje sam bio i izraelski plaćenik itd. Plaću ne dobivam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo