STIGLA S BRATOM ANDREJEM / Upoznajte Evelin koja je iz Konga došla u Zagorje: 'Skoro sam umrla od gladi, a onda su me posvojili'

Djevojčica ima 8 godina. Govori engleski, francuski, svahili i tečni hrvatski, ali svejedno nekad ne razumije dobro što joj govore prijatelji iz razreda

7.9.2022.
8:00
VOYO logo

-Kako je to biti u razredu punom Zagoraca? "Uhh teško. Uopće ih ne razumijem. Govore, idete u pajceke…Ajde, pajcek znam, znam i krava…Ali ono kaj drugo govore - e to ne razumijem", govori Evelin Krmelič iz Bedekovčine.

Ficlek, frtalj, šircl, brajda, culek. Zagorski joj baš ne leži, ali hrvatski priča tečno. I naučila ga je u samo tri mjeseca. Evelin govori još francuski, engleski i svahili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači dobar dan, uđite, sjednite se. Znam govoriti svahili. Mukate je kruh. Maji je voda. Majaji je jaje", govori Krmelič.

Image
nema radne snage /

Svaki peti radnik na gradilištu u Hrvatskoj je stranac, a iz jedne zemlje ih ima više nego ikada

Image
nema radne snage /

Svaki peti radnik na gradilištu u Hrvatskoj je stranac, a iz jedne zemlje ih ima više nego ikada

Evelin i njezin brat Andrej prije četiri godine iz sirotišta u Kongu doselili su u Bedekovčinu. 6 tisuća kilometara dalje dobili su novu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzela me jer sam bila bolesna, jer sam skoro umrla od gladi i onda me posvojila. Onda sam bila dobro, mama me liječila, baš kao i mog brata. Onda nas je mama zagrlila, spavali smo, odvela nas je u krevet i već ujutro smo plesali s balonima", objašnjava.

"Nije im bilo teško priviknuti se. Kada su dolazili, oni su gledali grad, tramvaje, zgrade, kuće jer toga u Kongu nema. Sve je pijesak, Sahara, puno muha, neuredno, ovo je neki drugi svijet za njih", poručuje njihova mama Đurđica Krmelič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima samo 8 godina, a već ide u treći razred. Matematika, likovni, priroda i društvo - sve to ima u malom prstu. Voli sport, najviše tenis.

U razredu punom Zagoraca, samo joj jedna prijateljica ne priča zagorski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Kakva je Evelin kao prijateljica? "Prvo smo se dobro upoznale, onda smo se počele družiti, dijelimo sve i igramo se skupa. -Kakva je Aleksandra kao prijateljica? Najbolja prijateljica. Ponekad nam donese lizalice, a ja sam danas donijela lizalice ", govore Aleksandra Jakuš Mejarec i Evelin Krmelič.

I nemojte misliti da Evelin nema baš ništa zagorskog u sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Rekla si mi da si već odlučila što ćeš biti kad odrasteš. "Da. -I što ćeš biti? Medicinska sestra i tenisačica. -Kako to da si odlučila biti i jedno i drugo? Pa tako da imam puno novaca, da bi bila zdrava i živa", objašnjava Evelin.

O školi i učiteljima bratu je sve rekla prije njegovog prvog dana. Andrej ide u 1.b i već jako dobro zna što bi radio u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit ću doktor. -A rekao si mi da ćeš možda biti ravnatelj ili učitelj. O tome moram malo promisliti. -Zašto bi bio doktor? Pa da mogu liječiti druge. -A ako budeš ravnatelj škole, hoće tu biti jako zabavno? Ne, sve će biti jako ozbiljno", kaže Andrej Krmelič.

Zagorski ne ide ni Evelin ni nama. Ali zato su tu njezini prijatelji koji su nam pripremili malu školu kajkavskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo