DVOSTRUKI KRITERIJI / Zašto je ples Sanne Marin skandal, a Jandrokovićev nije? 'Nije dobro ako si mlada, lijepa i pametna'

On je zabavan, a ona neprimjerena. On je pokazao da se može opustiti, a ona se vjerojatno drogira. To bi se barem dalo zaključiti iz komentara na društvenim mrežama

5.9.2022.
22:50
VOYO logo

Što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu. Odnosno što je Gordanu Jandrokoviću, nije Sanni Marin. Jer, snimka predsjednika Sabora, koja se pojavila nekidan, a koji skače u klubu, to je simpatično i zabavno. Snimka finske premijerke na zabavi, to je mnogima bilo neukusno i neprimjereno. Zašto su kriteriji dvostruki i koliko je seksizma u politici - time se pozabavila Ana Trcol

On je zabavan, a ona neprimjerena. On je pokazao da se može opustiti, a ona se vjerojatno drogira. To bi se barem dalo zaključiti iz komentara na društvenim mrežama. Istina je da između ova dva plesa nema značajne razlike - osim što u Finskoj pleše 20 godina mlađa, još k tome i privlačna, pazite, žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNIK SABORA U ELEMENTU /

VIDEO Potpuno se opustio: Internetom se dijeli video Jandrokovića kako uživljeno pleše na techno

Image
PREDSJEDNIK SABORA U ELEMENTU /

VIDEO Potpuno se opustio: Internetom se dijeli video Jandrokovića kako uživljeno pleše na techno

"Nije dobro ako si mlada, lijepa, pametna, nije dobro ako si u nekim godinama" kaže Rada Borić, saborska zastupnica.

"To je bilo i za očekivati jer mi smo ipak patrijarhalno društvo, koji nije naučilo prevladati te razlike, čak ni u javnom diskursu", rekla je Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom slučaju ja sam vidjela jednu mladu ženu koja lijepo pleše, u državi koja odlično funkcionira", kaže Dalija Orešković, saborska zastupnica.

U čemu je onda problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je tu odgovora, ali u principu se sve svodi na seksizam. Kod njega nam je simpatično kad pleše, kod nje je to već problematično", kaže Lana Bobić, aktivistkinja za ženska prava.

I zato Sanni Marin nije dozvoljeno, a Gordanu Jandrokoviću je! I što bi se dogodila da je ona, poput Jandrokovića, sama objavila ovakvu fotografiju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda zato što je ona žena, a on muškarac, možda zato što se od nekih njezin ples od strane nekih ljudi smatra provokativnim, pa dovodi u pitanje taj stereotip o čednosti", dodaje Bobić.

"Mislim da se čak i neka snimka nekog mojeg plesa vrtjela gdje sam čekala svoju izjavu i gdje sam uz glazbu plesala. Zar doista trebamo stajati kao spomenici? I naravno, nitko nije primijetio, svi drugi su isto plesali", kaže Rada Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A je li ples primjeren za političare?

"Mislim, oteti ples… Oni nisu plesali na svom radnom mjestu ili možda ponekad i zaplešu kad čuju neku drugu vijest. Ali praviti problem od toga da se pleše, da se pleše s prijateljima, da se raduje. Bilo da je to rođendanska proslava ili je netko na techno partiju", dodaje Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je to primjereno sve što čovjeka veseli, a drugome ne šteti je primjereno", dodaje Divjak.

Što je primjereno, a što ne, barem smo to dosad utvrdili u hrvatskoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođo Sobol, držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange", rekao je Vladimir Šeks, bivši predsjednik Sabora.

Nije dobro kada nose potpetice, nije dobro kada nose tenisice. Nikako ne mogu pogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A ono što je problem društveni, što mi ne razumijemo na koji način ti stereotipi utječu i na zastupljenost žena u javnom životu, ali i kao što sam već više puta ponovila i na stopu nasilja… To je sve poprilično povezano", dodala je Lana Bobić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo