prvi na redu Split / RTL doznaje: Počela inspekcija uvjeta u rodilištima

Ministarstvo zdravlja od jučer je krenulo u inspekcije hrvatskih rodilišta i to nakon što je udruga Roda nedavno pokrenula akciju 'Prekinimo šutnju' u kojoj su majke iznijele neugodna iskustva prilikom porođaja. Inspekcijski nadzor prvo se obavlja u rodilištu u Splitu, a nakon toga kreće se i u druge bolnice.

13.1.2015.
19:28
VOYO logo

Kao što je i najavljeno, Ministarstvo zdravlja počelo je provoditi zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta u Hrvatskoj. Inspektori su jučer stigli u Split, a ovakav nadzor se obavlja zahvaljujući akciji Prekinimo šutnju udruge RODA, u kojoj su majke kritizirale rad liječnika i sestara u svim hrvatskim rodilištima.

"Analiziraju dokumente postupke, eventualne pritužbe i sve ono što je vezano za jedan redovni nadzor", kazao je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanacijski upravitelj splitskog KBC-a ne strahuje. Prema njegovim riječima, jedini nedostatak u rodilištu je manjak osoblja.

"Morate znati da je ovo najveće rodilište u Hrvatskoj u jednoj vrlo komfornoj i velikoj zgradi. Imamo nešto manje osoblja baš zbog toga što smo iz jednog neadekvatnog prostora, vrlo malog, prešli u jedan vrlo veliki i kvalitetan prostor", pojasnio je sanacijski upravitelj KBC-a Split Kolja Poljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Splita, inspekcije kreću u druge bolnice, a nadzor će trajati tri mjeseca.

"Nekoliko je bilo glavnih primjedbi. To je pitanje komunikacije, a drugo je pitanje ujednačavanja prakse i treće edukacija. Te tri stvari ćemo nastojati popraviti nakon što dobijemo informacija s terena", istaknuo je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi RODA traže da rodilišta budu ne samo prijatelj djece, već i majki.

"Konkretnih pritužbi, osim komunikacije, ima raznih. Od samog nasilja na porodu preko davanja mita do prisile na neke stvari i emocionalne ucjene", naglašava Danijela Drandić iz udruge RODA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjat će se i zakon kako bi primalje mogle samostalno obavljati porođaje, a prva poboljšanja očekuju se za šest mjeseci do godine dana.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo