lažni proizvodi upitne kvalitete / RTL istražuje: Znate li što zapravo jedete?

Znate li što zapravo jedete? Na policama trgovina nalazi se lažni med, voćni sokovi bez voća, maslinovo ulje upitne kvalitete. Ovo nisu tvrdnje bez pokrića. RTL Danas posjeduje analizu Zavoda za javno zdravstvo koja dokazuje sve rečeno. Ipak, zabrinjava sljedeća činjenica. U razgovoru sa inspekcijom zaduženom za kakvoću hrane doznajemo - kako oni patvorene proizvode nisu pronašli.

5.4.2014.
18:50
VOYO logo

Izgleda kao pravi. Takvog je i mirisa, okusa, teksture. Ni po čemu se ne razlikuje od pčelinjeg proizvoda dok se ne zaviri pod mikroskop. Peludna analiza pokazala je - ovaj med pčelu nije vidio.

"Ovaj med nažalost nije prošao, s obzirom da ne zadovoljava niti brojnost, a i vrste koje su prisutne nisu medonosne, nisu karakteristične za med", kazala je BarbaraStjepanović, Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Od tri analizirana meda ovdje u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo, jedan je povučen s polica trgovina, jedan nije ni stigao do njih, no treći, od domaćeg proizvođača, još uvijek je u prodaji.

"Nažalost svjedoci smo u novije vrijeme da je sve više medova prisutnih što na policama dućana što općenito prisutno na tržištu", dodaje Stjepanović.

Ništa nije bolje ni s voćnim sirupima.

"Tu treba obratiti pažnju na udjele voća u voćnim sirupima vidjet ćete da su one vrlo male da se kreću kod nekih nazovimo ih voćnih sirupa do 7-8 posto udjela voća što je pretenciozno takav proizvod nazivati voćnim", izjavio je MarijanKatalenić, Odjel za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ-a.

Iako zdravstveno ispravni, niz je proizvoda sumnjive kvalitete.

"Jako je teško utvrditi da li se radi o patvorinama ili ne. Trenutno u Hrvatskoj ne postoji analitička oprema koja bi mogla sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da se radi o patvorenom proizvodu ili autohtonom proizvodu", kazala je Jasna Bošnir, Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Potrošači ne mogu ni znati koje je pravo ekstradjevičansko maslinovo ulje.

"Ako uzmemo u obzir da je za iskorištenje kod maslina oko 17 posto što se tiče maslinova ulja, a kila maslina košta 5 kuna u Hrvatskoj, onda ćemo jednostavno izračunati sva maslinova ulja koja se prodaju oko 30 do 40 kuna upitna je kvaliteta takvih maslinovih ulja", dodaje Katalenić.

No, ni visoka cijena nije mjerilo kvalitete.

"Vrlo često se javlja na tržištu da skupi proizvodi imaju razne primjese i da nisu kvalitetni", poručuje DijanaKladar, pravna savjetnica društva Potrošač.

Ipak, ni ove godine, ni prošle, inspekcija za kakvoću hrane nije otkrila nijednu patvorinu.

U 2013. godini od ukupno obavljenih inspekcijskih nadzora označavanja i kakvoće hrane utvrđeno je 338 nesukladnosti te su u skladu istim poduzete odgovarajuće mjere od kojih je bilo 90 zabrana stavljanja u promet. Nesukladnosti u vezi patvorenja u navedenim inspekcijskim nadzorima nisu bile utvrđene.

Potrošači se pouzdaju upravo u rad inspekcije. Iako se njih savjetuje da pažljivo čitaju deklaracije, one ih od patvorina ne mogu zaštititi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo