OCA OSTAVILI NA BOJIŠTU / RTL s obitelji najmlađe izbjeglice iz Ukrajine. Do Hrvatske su putovali 16 sati, a rat, kažu ne mogu zaboraviti

O povratku doma samo maštaju, a zadatak svijeta je da više nijedno dijete ne vidi i ne mora crtati rat

1.3.2022.
21:15
VOYO logo

Iz Ukrajine je u Hrvatsku stigla i beba stara tek dva mjeseca. Dječak Anatolij nalazi se u zagrebačkom prihvatnom centru za izbjeglice. Njegova majka i dvoje braće ispričali su nam traumatična iskustva bijega iz svog doma.

S dvomjesečnom bebom u naručju i dvojicom sinova, Natalija Habelčenko iz Kijeva krenula je u nepoznato. Utočište od rata pronašla je tisuću kilometara dalje, u Hrvatskoj.

"Ja sam od Kijeva do granice vozila 16 sati. Nijednom nismo stali. Ja dojim dijete, morala sam dojiti u vožnji za volanom. Jedino o čemu sam mogla razmišljati je put, morala sam se koncentrirati jer sam odgovorna za svoju djecu", govori za RTL. 

Njezin suprug ostao je braniti zemlju. U Kijevu su ostavili svoj dom, obitelj i prijatelje, cijeli svoj život. "Čula sam se sa svojim roditeljima, sestrom. Svi su oni ostali ondje, nitko nije otišao. Danas oni žive u podrumima i izlaze samo po danu. Kod moje sestre već nekoliko dana nema struje i informacije da su živi dobivam od drugih", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S MAJKOM I DVA BRATA /

FOTO Iz Ukrajine u Hrvatski Crveni križ stigao i dječak star tek dva mjeseca: 'On je najmlađI'

Image
S MAJKOM I DVA BRATA /

FOTO Iz Ukrajine u Hrvatski Crveni križ stigao i dječak star tek dva mjeseca: 'On je najmlađI'


Ona je sa svojim sinovima odlučila napustiti ratno područje. Jedan ima 14, a drugi 10 godina, tijekom puta brinuli su se o svojem dvomjesečnom bratu, strah i užas koji su vidjeli - ne mogu zaboraviti.

"Probudio sam se tada, u četiri ujutro, probudili su me čudni zvukovi kao da pada nešto jako teško. Nisam mislio da je nešto ozbiljno i nastavio sam spavati. Onda je došla mama i rekla mi da je počeo rat", prisjeća se Konstantin.

Aleksander dodaje: "Bilo me je jako strah kad su nebom proletjeli avioni. Igrao sam se vani s prijateljem i u tom trenutku proletjela su tri borbena aviona. Jako sam se uplašio, rekao sam mu da idemo kući i u sklonište".


Snažnu poruku njihova majka uputila je svim ženama u Rusiji. "Žene Rusije! Pogledajte koga nam šaljete. Vaša djeca ratuju, ubijaju našu djecu. Žene Rusije! Zajedno zaustavite svoje muškarce, zaustavite svoje sinove, svoje muževe. Zadržite ih kod kuće, neka vas štite, jer nas ne treba štititi", rekla je. 

Pripadnici Crvenog križa i volonteri pomažu im na sve načine. Marija Juzbašić, psihologinja Hrvatskog Crvenog križa govori kako je teško vidjeti kad su djeca tužna. "Čuju se sa svojim očevima koji su ostali u Kijevu i ne razumiju što se događa, najtužnije je kad crtaju ono što se tamo događa i što su to uopće morali vidjeti", rekla je.

O povratku doma samo maštaju, a zadatak svijeta je da više nijedno dijete ne vidi i ne mora crtati rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo