TEHNOLOŠKI ISKORAK / Rusi grade nuklearni svemirski brod

Image
Image

Premda neki kažu da je riječ o mazanju očiju i kamčenje državnog novca, šef "Roskosmosa" planira za 400 milijuna eura do kraja sljedećeg desetljeća izgraditi nuklearni svemirski brod.

29.10.2009.
10:03
VOYO logo

MOSKVA - Ruska svemirska agencija planira izgraditi svemirski brod na nuklearni pogon, rekao je ravnatelj "Roskosmosa" Anatolij Perminov.

On je na sjednici ruske vlade izjavio da bi preliminarni dizajn nuklearnog raketoplana mogao biti završen do 2012., a nakon toga će trebati devet godina i 17 milijardi rubalja (400 milijuna eura) za izgradnju svemirskog broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provedba ovog projekta omogućit će nam da dosegnemo novu razinu tehnologije koja će nadmašiti inozemna dostignuća na tom polju", kazao je.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je vladu da raspravi o odobravanju potrebnog novca za taj projekt. "To je vrlo ozbiljan projekt. Trebamo naći novac", rekao je Medvedev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Perminovljeva izjava vrlo je ambiciozna s obzirom na trenutačno stanje ruskog svemirskog programa i zvučala je više kao traženje dodatnog novca od vlade nego detaljan prijedlog, navodi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo