novac nije problem / Rusija mu je premala: Putin osvaja svemir!

Image
Foto: NASA
Image
Foto: NASA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se novi kozmodrom Vostočni, koji se trenutno gradi u regiji Amur na ruskom Dalekom istoku, koristiti za lansiranje misija koje će istraživati Mjesec i Sunčev sustav.

12.4.2013.
11:44
NASA
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u petak da će Rusija 2018. lansirati svemirsku misiju s ljudskom posadom iz nove svemirske baze nedaleko od granice s Kinom, prenose agencije.

Putin je kazao da će se novi kozmodrom Vostočni, koji se trenutno gradi u regiji Amur na ruskom Dalekom istoku, koristiti za lansiranje misija koje će istraživati Mjesec i Sunčev sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva se nada da će novi kozmodrom, uz postojeće uzletište Bajkonur u Kazahstanu, za svoje svemirske programe koristiti i Sjedinjene Države i europske zemlje.

Putin je isto tako najavio da će Rusija do 2020. u svoje svemirske programe uložiti 39,6 milijardi eura, čime taj sektor postaje jedan od prioriteta u zemlji, prenosi AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između 2013. i 2020., približno 39,6 milijardi eura bit će odobreno za svemirske programe", kazao je Putin prigodom posjeta lokaciji na kojoj se gradi budući kozmodrom Vostočni.

"Razvoj našeg svemirskog potencijala bit će u budućnosti jedan od prioriteta državne politike", kazao je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po mišljenju stručnjaka, sljedećih godina svjetska potražnja svemirske opreme rast će redovito", istaknuo je ruski predsjednik.

"Dok je danas volumen tržišta 300 do 400 milijardi dolara godišnje, godine 2030. mogao bi doseći 1500 milijardi dolara", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon izgradnje Vostočnog Rusija planira koristiti Bajkonur, koji prema sporazumu s Kazahstanom godišnje plaća 115 milijuna dolara.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo