KAO U FILMU / Ruski špijuni glumili drage susjede

Image

Jedanaestero uhićenih je imalo lažne identitete, a služili su se metodama kakve se viđaju u špijunskim filmovima. Među njima je bila i dobro obučena Anna Chapman.

29.6.2010.
20:16
VOYO logo

WASHINGTON - Samo nekoliko dana nakon prijateljskog posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva SAD-u, na vidjelo je izbila najveća špijunska afera od razdoblja Hladnog rata.

Uhićeno je jedanaest osobe koje su imale kanadske i američke lažne identitete, a živjeli su kao obični ljudi i glumili dobre susjede. No, u svoja četiri zida su zapravo bili ruski špijuni koji su se služili dobro prokušanim metodama koji se viđaju na filmovima. U SAD su se uselili prije desetak godina gdje su dobili nove identitete, no američke tajne službe ih od tada ipak imaju na oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špijuni su se uspjeli sprijateljiti s nekim visokopozicioniranim službenicima ili političarima te su na taj način doznavali podatke koje su prosljeđivali u Rusiju. To činili kriptiranim porukama, nevidljivom tintom, razmjenjivali su identične kofere na javnim mjestima te se služili i suvremenijim metodama poput interneta. Živjeli su dvostruke živote nerijetko u lažnim brakovima.

Fatalna Anna Chapman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je svjetsku javnost ipak najviše zainteresiralo je podatak da je u cijelu priču upletena lijepa 28-godišnja Anna Chapman koja je u SAD ušla kao britanska nevjesta čiji je kratki brak propao. Ona je navodno bila izvrsno obučena špijunka koja je uhvaćena u kontaktu s američkim agentom koji je glumio njezinu rusku vezu. S agentom se srela najmanje deset puta, a imala je i mobitel preko kojega su uhvaćeni njezini pozivi u Rusiju. Američki mediji su objavili da se Chapman bavila nekretninama i to je sve što se o njoj zna.

Životi ostalih uhićenih su također zanimljivi, a među njima je i jedna novinarka rođena u Peruu. Bračni par koji je ukrao identitet jednog preminulog Kanađanina je pak posljednju pošiljku novca iskopao u zemlji koja je za njih pripremljena prije tri godine. Oni su imali zadaću da doznaju sve o Obaminu putu u Rusiju te o njegovim namjerama vezanima uz pregovore o nuklearnom oružju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su sve odmah demantirali, no realno je za očekivati da će Amerikancima uzvratiti istom mjerom u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo