NIJE ISPUNIO MISIJU / Ruski svemirski brod noćas će se raspasti u atmosferi: ne zna se gdje će pasti ostaci

Image
Foto: blogs.esa.int

Ruski svemirski teretni brod Progres, koji je trebao dopremiti hranu i gorivo na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i nad kojim je Rusija izgubila kontrolu, počeo je padati prema Zemlji 29. travnja

7.5.2015.
15:24
blogs.esa.int
VOYO logo

Ruski svemirski teretni brod Progres M-27M raspast će se u atmosferi u noći s četvrtka na petak, priopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kako prenose ruski mediji, letjelica će napustiti orbitu između 00.45 i 06.36 sati po moskovskom vremenu, ali zasad nije objavljeno na koje bi područje mogli pasti njezini manji ostaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roskosmos navodi da će Progres izgorjeti u atmosferi te da bi samo dio njegovih ostataka mogao pasti na površinu Zemlje.

Ruski svemirski teretni brod Progres, koji je trebao dopremiti hranu i gorivo na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i nad kojim je Rusija izgubila kontrolu, počeo je padati prema Zemlji 29. travnja. Tada je jedan dužnosnik ruskog svemirskog programa, koji je želio ostati anoniman, potvrdio za France Presse da svemirski brod više ne reagira na komande ruskih inženjera te da je počeo imati "potpuno nekontrolirane reakcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako točno mjesto pada svemirskog broda nije poznato, obično se velika većina letjelica tog tipa raspada u atmosferi ili završava u oceanima, koji zauzimaju najveći dio zemljine površine.

Osnovano je istražno povjerenstvo kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do gubitka letjelice, a datumi lansiranja još dviju letjelica tipa Progres odgođeni su do trećeg ili četvrtog kvartala ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progres je s gotovo tri tone potrepština lansiran 28. travnja s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu pomoću rakete Sojuz, no na ISS nije uspio pristati zbog tehničkih problema, koji su počeli kao teškoće s prijenosom podataka, rekao je dan nakon lansiranja čelnik Roskosmosa Igor Komarov. Na ISS je trebao je dopremiti znanstvenu opremu i najnužnije potrepštine, poput vode i hrane.

Ranije je također priopćeno da teretni svemirski brod nije dostigao svoj cilj. Automatsko povezivanje s ISS-om nije uspjelo jer je brod ušao u orbitu znatno više nego što je planirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena misije slanja Progresa na ISS bila je 2,59 milijardi rubalja (oko 350 milijuna kuna), rekao je glasnogovornik Roskosmosa za Reuters.

Raketa Sojuz, koja je 2011. nosila sličan teretni brod, imala je kvar i srušila se u Altaju (mongolsko-kineska granica) netom nakon polijetanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine lansiraju se tri do četiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nužne za život ISS-a. Nakon obavljene misije vraćaju se i izgaraju u atmosferi ponad Tihog oceana.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo