IZNAD TIHOG OCEANA / Ruski svemirski teretni brod Progres izgorio u atmosferi

Image
Foto: blogs.esa.int

Kapsula s više od tri tone hrane, goriva i potrepština za posadu Međunarodne svemirske stanice pala je iz orbite u 4,04 sati po srednjeeuropskom vremenu i u tom trenutku nalazila se iznad Tihog oceana

8.5.2015.
7:37
blogs.esa.int
VOYO logo

CAPE CANAVERAL - Ruski svemirski teretni brod Progres, nad kojim su ruski inženjeri izgubili kontrolu dok je letio prema Međunaordnoj svemirskoj stanici (ISS), izgorio je u atmosferi u noći s četvrtka na petak, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kapsula s više od tri tone hrane, goriva i potrepština za posadu Međunarodne svemirske stanice pala je iz orbite u 4,04 sati po srednjeeuropskom vremenu i u tom trenutku nalazila se iznad Tihog oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći dio letjelica koje se vraćaju s ISS-a izgori u atmosferi zbog velikih brzina, a manji dijelovi mogu potom pasti u ocean.

Ruski svemirski teretni brod Progres lansiran je s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu 28. travnja a počeo je padati prema Zemlji 29. travnja, kad je izgubljena kontrola nad njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovano je istražno povjerenstvo kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do gubitka letjelice, a lansiranje još dviju letjelica tipa Progres odgođeno je do trećeg ili četvrtog kvartala ove godine.

Svake godine lansiraju se tri do četiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nužne za život ISS-a. Nakon obavljene misije vraćaju se i izgaraju u atmosferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je do sada obavila 62 leta Progresima do ISS-a od čega dva nisu bila uspješna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo