potreban poseban oprez / S prvim danima proljeća bilježe se i prvi ugrizi krpelja!

S prvim danima proljeća bilježe se i prvi ugrizi krpelja. U Osijeku je već bilo nekoliko slučajeva. U travnju i svibnju upozoravaju stručnjaci - potreban je poseban oprez, te savjetuju zaštitu od potencijalno opasnih nametnika. Kako je zbog jednog ugriza krpelja Osječanin završio u komi, pogledajte u sljedećoj priči!

5.4.2014.
19:47
VOYO logo

Sunce je granulo. Svi su u prirodi, pa i krpelji. Lovac Zlatko iz iskustva zna da je tog napasnika najlakše pokupiti početkom proljeća u šumi ili parku.

"Imamo svjež slučaj prije dva dana jedan lovac koji već desetak dana pije antibiotik. Dva krpelja su mu se zalijepila za nogu", kazao je predsjednik Osječko-baranjskog lovačkog saveza ZlatkoStolnik.

Jedan jedini krpelj u životu bio je dovoljan Davoru da ga zarazi virusnim meningitisom zbog čega je više od dva mjeseca bio u komi.

"On je bio zaražen na moju nesreću, i nakon te inkubacije koja je trajala nekih sedam do 14 dana, meni je pozlilo kod kuće, ja sam se jednostavno srušio", kazao je DavorKostelnik, Osijek.

Ugriz krpelja može imati katastrofalne posljedice. Osim upale moždane ovojnice, izazivaju i lajmsku bolest, prvi je simptom crvenilo i svrbež kože.

"Bakterijska bolest koja može zahvatiti više sustava, od zglobova, kože, srca i živčanog sustava", izjavio je voditelj Centra objedinjenog hitnog prijema KBC-a Osijek ZlatkoMajić.

Nisu ugroženi samo ljudi, i životinje su. Nakon svake šetnje, kućnog ljubimca treba pomno pregledati.

"Cijelo tijelo od kućnog ljubimca. Da li je u pitanju pas ili mačka, pogotovo kod psa gdje se prenosi ona čuvena piroplasmosa koja iz krpelja ulazi u organiza psa i izaziva smrtonosnu bolest", poručuje dr. veterine iz Osijeka GoranSpasovski.

Zato treba stručno izvaditi krpelja. Dezinficiranom pincetom pažljivo ga uhvatiti i povlačiti vrteći u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, da ne ispusti sav otrov. Najčešća mjesta gdje se on locira su prepone, pazuh, dojke, iza uha.

Najbolja je prevencija dobro se zaštititi - dugi rukavi, hlače, kapa. Jer krpelj je gotovo neprimjetan. Vidljiv je tek kad se napije krvi i napravi štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo