nedostaje kritički osvrt / Sabor danas o poštivanju prava nacionalnih manjina

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Sabora zastupnici i zastupnice razmotrit će Vladino izvješće o provedbi ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2013.

17.10.2014.
7:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor danas će razmotriti Vladino izvješće o provedbi ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2013.

Iz izvješća se iščitava da je država lani za provedbu Ustavnog zakona utrošila 138 milijuna kuna, a najviše je činjeno na području odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ostvarivanju kulturne autonomije, vjerskih prava, zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave, te u provedbi Nacionalne strategije za uključivanje Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matični Odbor za prava nacionalnih manjina upozorava, međutim, da izvješću nedostaje kritički osvrt, budući da se neki problemi godinama ne rješavaju.

Odbor navodi da nema značajnijeg napretka na području uporabe manjinskih jezika, posebno kad je riječ o pravu na ravnopravnu službenu uporabu manjinskih jezika i pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Odbora smatraju da se ozračje vezano uz to pravo u proteklih godinu dana značajno pogoršalo, a kao primjer navode Vukovar, u kojem su prosvjednici s državnih institucija skidali ploče s ćiriličnim natpisima.

Odbor upozorava i na probleme u zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne i lokalne uprave te u pravosuđu, žali se i na sve manja proračunska izdvajanja za manjinska prava, na otežan pristup manjina medijima te na sporost u stambenom zbrinjavanju i povratku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo