lesar: 'izlažemo se riziku' / Sabor izabrao nove članove DIP-a, laburisti negodovali

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za njihov izbor glasovala su 104 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dva suzdržana

27.2.2015.
13:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak je za potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva (DIP) izabrao AnuLovrin i VesnuFabijančićKrižanić, a za članove EmilaTomljanovića, SlavenaHojskog i JosipaVreska, kojemu je to drugi osmogodišnji mandat.

Za njihov izbor glasovala su 104 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dva suzdržana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv su bili Hrvatski laburisti koji su tražili da se glasovanje odgodi dok se ne provjeri ispunjavaju li svi kandidati zakonske uvjete, a to su hrvatsko državljanstvo, pravničko obrazovanja i deset godina iskustva u struci, te da nisu članovi ni jedne političke stranke.

Iz priloženog samo jedan kandidat, Slaven Hojski, ispunjava sve uvjete, jedino je on naveo da nije član ni jedne stranke, rekao je DragutinLesar. Ako glasujemo, izlažemo se riziku da će Sabor izabrati kandidate bez vjerodostojnog utvrđivanja uvjeta, a Sabor si to ne smije dopustiti, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DamirKajin (ID) kaže da će glasovati za predložene kandidate, ali da se teško može govoriti o političkoj neutralnosti. Svi su kandidati politički opredijeljeni, a da li netko ističe stranačku pripadnost ili ne, to možete objestiti mačku o rep, rekao je.

Kajin primjećuje i kako se lijevi i desni blok očito dogovorio, da vlada politička harmonija, što je ocijenio obećavajućim. "Bilo bi dobro da se dogovorite i oko kandidatura ustavnih sudaca, da preuzmete odgovornost", poručio je kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠimeLučin, predsjednik Odbora za izbor i imenovanja koji brine o proceduri izbora DIP-a, zajamčio je da su svi kandidati dali izjave da nisu članovi političkih stranaka. Pojasnio je i da novim članovima DIP-a koje imenuje Sabor, mandat počinje danom stupanja na dužnost, tojest danom polaganja prisege pred predsjednikom Sabora.

AnaLovrin bivša je HDZ-ova ministrica pravosuđa i saborska zastupnica, HDZ je u Saboru zastupao i Tomljanović, Fabijančić Križanić u DIP odlazi iz Sabora gdje je zastupala SDP, Vresk je također bio zastupnik, ali HSS-a, Hojski je tajnik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon osam godina iz DIP-a odlaze potpredsjednice Zdravka Čufar Šarić i AleksandraJozićIleković te članovi ZorislavHam i DavorOrlović. DIP ukupno ima devet članova - predsjednika koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika od kojih dva bira Vrhovni sud, odnosno njegova Opća skupština, a dva Sabor koji bira i četiri člana DIP-a.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo