STIŽE NOVI PRAVOPIS / Sad i na internetu možete provjeriti piše li se 'greška' ili 'grješka'

U ime ili uime, strelica ili strjelica, bregovi ili brjegovi? Prema novom pravopisu, koji se od ponoći može pronaći na internetu, može i jedno i drugo. Nakon višemjesečne rasprave Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavio je prvi besplatni pravopis, koji će u rujnu dobiti i svoje tiskano izdanje.

27.6.2013.
19:01
VOYO logo

Kako pisati neću? Je li greška ako je grješka? Zadatci ili zadaci? Nepoznanica više nema - novi pravopis od ponoći je na internetu.

"U standardnoj jezičnoj uporabi i u uporabi u školama upotrebljavaju se oblici zadatci i podatci, ali ipak dopuštamo u nekim manje formalnim tekstovima ili u nekim posebnim stilskim situacijama da se upotrebljavaju i zapisi, zadaci, podaci", objasnila je Lana Hudeček iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi podaTci na stranici pravopis.hr su besplatni, gdje se može pronaći i rječnik s rekordnih 35 tisuća natuknica.

"Mi smo išli na sve one mogućnosti koje internet kao medij pruža da vrlo lako po njemu možete hodati možete tražiti neka pravopisna pravila pravopisnih rješenja", rekao je ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesec dana trajala je javna rasprava, na adresu Instituta stiglo je više od 400 primjedbi i prijedloga. Neki su i prihvaćeni. Tako se Crkva piše velikim početnim slovom kada je riječ o zajednici vjernika. Riječ unija u Europskoj uniji piše se malim slovom.

Pridjevi na -ski, izvedeni iz stranih zemljopisnih imena, pišu se prema izgovoru u hrvatskom jeziku. Novi pravopis dopušta i izvorno pisanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon posla oko pravopisa, Institut za hrvatski jezik najavio je i donošenje prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku.

"Da hrvatski jezik, 24. službeni jezik Europske unije, zaštitimo unutar granica Republike Hrvatske, a i izvan granica RH", pojasnio je Željko Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u Eurospku uniju ulazi s jedinstvenim pravopisom, koji će najesen biti tiskan, a do kraja godine moći će se pregledavati i s pametnih telefona.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo