Ban Ki-moon za pregovore / 'SAD i Rusija moraju shvatiti da rat nije rješenje za krizu u Ukrajini'

Image
Foto: AP Images

Njegove primjedbe upućene su šefovima država Atlantskog saveza, njih 28, koji na summitu u četvrtak i petak moraju usvojiti plan djelovanja, kao odgovor na ponašanje Rusije u ukrajinskoj krizi koju doživljavaju kao prijetnju saveznici koji dijele granicu s tom zemljom.

2.9.2014.
9:04
AP Images
VOYO logo

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, upozorio je u utorak Zapad da ne smije biti "vojnog rješenja" u Ukrajini dok se NATO sprema pojačati prisustvo na istoku Europe a Kijev optužuje Moskvu da pokreće "veliki rat".

"Europska unija, Amerikanci i većina zapadnih zemalja raspravljaju vrlo ozbiljno među sobom o načinu postupanja" spram ruskog uplitanja u Ukrajini, izjavio je glavni tajnik UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraju razumjeti da nema vojnog rješenja. Politički dijalog za političko rješenje najsigurniji je put", kazao je on izrazivši nezadovoljstvo zbog "kaotične i opasne situacije s regionalnim i svjetskim posljedicama".

Njegove primjedbe upućene su šefovima država Atlantskog saveza, njih 28, koji na summitu u četvrtak i petak moraju usvojiti plan djelovanja, kao odgovor na ponašanje Rusije u ukrajinskoj krizi koju doživljavaju kao prijetnju saveznici koji dijele granicu s tom zemljom, prije svega baltičke zemlje, a onda i Poljska, Rumunjska i Bugarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće vojnika zračnih snaga, kopnene vojske i mornarice, uz podršku specijalnih snaga, mogu biti raspoređene "u nekoliko dana" na istoku Europe, obećao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen.

Na terenu, ukrajinska vojska prepustila je separatistima stratešku zračnu luku Luhansk nakon topničke paljbe koju su, kako samtra Kijev, izvele ruske postrojbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo