OTKRIVENI EKSPLOZIVNI PAKETI / SAD na nogama zbog 'bombi u tonerima za printere'

Kako se čini, pronađena su najmanje dva paketa s eksplozivnim tvarima. Krajnje im je odredište trebao biti Chicago, no otkriveni su u Dubaiju i Velikoj Britaniji. Obama kaže da je riječ o terorizmu.

29.10.2010.
21:02
VOYO logo

Amerika se u petak opet digla na noge zbog mogućih terorističkih prijetnji. Kako je potvrdio predsjednik Barack Obama, u najmanje dvama sumnjivim paketima, otkrivenima na teretnim avionima u Dubaiju i Leicesteru (Velika Britanija), utvrđena je prisutnost eksplozivnih tvari.

Paketi su krenuli iz Jemena, grotla bin Ladenove al-Qaide, prema Sjedinjenim Državama, a njihovo je konačno odredište navodno trebao biti Chicago, tj. nekoliko tamošnjih židovskih sinagoga i centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksploziv je navodno podmetnut u preinačene tonere za printere, ali pirotehničari su oba paketa onesposobili.

Istovremeno, na aerodromima u New Jerseyu i Philadelphiji dva druga teretna aviona izdvojena su i prebačena na izolirane dijelove uzletno-sletnih staza zbog sumnje da i na njima ima sumnjivih i potencijalno eksplozivnih pošiljki. Zasad nema informacija je li tamo išta pronađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u više američkih saveznih država zaustavljeno je nekoliko poštanskih kamiona te su pirotehničari počeli s njihovim detaljnim pregledavanjem. Ni tu nema informacija je li pronađeno nešto opasno.

I u konačnici, putnički avion tvrtke Emirates, koji je letio iz Dubaija za SAD, a u kojemu je bilo nešto prtljage iz Jemena, sletio je na njujorški aerodrom u pratnji dvaju vojnih lovaca F15 zbog mjera predostrožnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barack Obama je novinarima u Bijeloj kući rekao kako je Ameriku ponovno snašla realna teroristička prijetnja zbog čega je svim nadležnim službama naredio pooštravanje sigurnosnih mjera u putničkom i (posebice) teretnom zračnom prometu.

Pritom nije direktno nikoga prozvao da je odgovoran za slanje eksplozivnih paketa u Chicago, ali je spomenuo kako će Amerikanci nastaviti suradnju s jemenskim vlastima u borbi protiv al-Qaidinih militanata koji su u Jemenu proteklih mjeseci i godina našli najbolje utočište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jemenske su vlasti poručile kako kreću s istragom cijele situacije, a al-Qaida se dosad nije oglasila.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo