pregovori se nastavljaju / SAD želi da sporazum s Iranom bude imun na veto Rusije i Kine u UN-u

Image

Sankcije UN-a i budući mehanizam za iransku kupnju osjetljive atomske tehnologije dva su temeljna kamena spoticanja u razgovorima o mogućem nuklearnom sporazumu

6.5.2015.
11:23
VOYO logo

Washington želi biti siguran da će konačni nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila uključivati mogućnost ponovnog nametanja sankcija UN-a ako Teheran prekrši sporazum te da u tom slučaju Kina i Rusija neće moći staviti veto.

Sankcije UN-a i budući mehanizam za iransku kupnju osjetljive atomske tehnologije dva su temeljna kamena spoticanja u razgovorima o mogućem nuklearnom sporazumu. Iran i šest svjetskih sila trude se prevladati duboke podjele posljednjih dana, rekli su diplomati koji su željeli ostati anonimni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovarači su u utorak završili razgovore u New Yorku, a oni bi se na razini stručnjaka trebali nastaviti još nekoliko dana. Rok za postizanje sporazuma je 30. lipnja.

Pregovori su održani na marginama konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja. Pregovori Irana sa svjetskim silama - SAD-om, Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom - nastavit će se u Beču idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski glavni pregovarač u New Yorku, zamjenik ministra vanjskih poslova AbasArakči, rekao je za iransku državnu televiziju da je "atmosfera na razgovorima bila dobra i da je moguće postići konačni sporazum so 30. lipnja".

Međutim, zapadni diplomati su izjavili da su Iran i šest svjetskih sila daleko od postizanja konačnog sporazuma zbog podjela oko sankcija, nadzora i drugih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćanje američkih sankcija i sankcija EU-a Iranu je prilično lako u slučaju da Iran prekrši budući sporazum, ali je problem sa sankcijama UN-a. I dok SAD brine da bi Rusija i Kina mogle uložiti veto, Moskva, Peking i Teheran žele biti sigurni da Washington neće moći jednostrano vratiti sankcije ako budući američki predsjednik bude iz redova republikanaca.

"Još nismo našli mehanizam koji bi sve zadovoljio", kazao je jedan diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon postizanja okvirnog dogovora 2. travnja u Švicarskoj, pregovarači sada moraju riješiti tehničke pojedinosti konačnog dogovora koji će jamčiti isključivo mirnodopsku namjenu iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih 2006. Zapad i Izrael sumnjaju da Iran želi proizvesti atomsku bombu skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo