TRAŽI TRENUTNU DEBLOKADU / Sanader protiv posredništva

Image

Hrvatski premijer kaže da bi nakon posredovanja ili arbitraže nezadovoljna strana mogla raspisati referendum te poziva da Međunaordni sud pravde riješi granični spor sa Slovenijom.

31.3.2009.
17:00
VOYO logo

MOSTAR - Hrvatski premijer Ivo Sanader prilikom posjeta Mostaru u utorak je pozvao Sloveniju da deblokira hrvatske pregovore s EU, upozorivši da bi zastoj Hrvatske u pregovorima mogao obeshrabriti susjedne zemlje - BiH, Srbiju i Crnu Goru.

"Hrvatska neće pristati da uđe u EU ni pod kakvim drugim uvjetima, no što je to učinila Slovenija kojoj Hrvatska nije priječila ulazak u EU, iako ni tada nije bio riješen međugranični problem", rekao je Sanader i dodao da je sadašnji primjer slovensko-hrvatskoga graničnoga prijepora, u kojemu Slovenija ugrožava načelo solidarnosti, važan za zemlje u regiji. "BiH, Srbija i Crna Gora gledaju u Hrvatsku. Zapne li ulazak Hrvatske u EU, može sve zapeti, pa je stoga važno da Slovenija deblokira pregovore Hrvatske s EU-om, nakon što Hrvatska uskoro postane članicom NATO-a", kazao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem blokade pregovora Hrvatske s EU-om koji čini Slovenija postaje europski problem jer se izdaju europska načela solidarnosti", rekao je hrvatski premijer. Kazao je i da je put Hrvatske u NATO i EU uspjeh ne samo za Hrvatsku nego i za BiH i zemlje u regiji, jer NATO i EU jamče suradnju umjesto sukoba.

Sanader je naglasio da će Hrvatska ustrajati da se granični prijepor sa Slovenijom riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu koji je, kako je podsjetio, dosad riješio pedesetak sličnih sporova diljem svijeta, a nedavno i rumunjsko-ukrajinski nesporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka Međunarodni sud pravde donese pravorijek koji će biti pravno obvezujući i neće se nakon toga moći organizirati nikakav referendum", rekao je Sanader, istaknuvši manjkavosti posredništva ili arbitraže između Hrvatske i Slovenije jer bi, kako je rekao, nezadovoljna strana nakon toga mogla raspisati referendum, što znači da se posredništvom ili arbitražom ništa ne bi riješilo.

"Deblokira li Slovenija pregovore, Hrvatska je spremna pregovore s EU završiti do kraja ove godine jer je obavila sve pripreme za to", naglasio je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Euroatlantske integracije jedina su varijanta za prosperitet zemalja u regiji jer bi, u protivnom, alternativa bili ponovni ratovi", kazao je, odbacivši mogućnost da Hrvatska uđe u EU "u paketu" sa zemljama u regiji. "Hrvatska će ući sama u EU, a i BiH će ući sama u EU", ustvrdio je Sanader. Dodao je da se ne treba opterećivati pojmom zapadni Balkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo