ZAŠTO IH PLAĆAMO? / Sankcije za saborske zastupnike koji markiraju

Kako je u srijedu Sabor opet bio bez trećine zastupnika, postavlja se logično pitanje - zašto plaćamo zastupnike ako se ni ne pojavljuju na svojim radnim mjestima? Predsjednik Sabora najavio je sankcije za kolege koji markiraju.

4.7.2012.
19:20
VOYO logo

U 9.30 sati počinje rasprava o vraćanju prosvjednika na Markov trg. U knjizi dolazaka upisalo se 30-ak zastupnika. Dva sata poslije 88-ero, a u podne 96-ero. No, kada se zna da ih je ukupno 151, onda to znači da ih opet nedostaje jedna trećina.

Upravo zato, predsjednik Sabora najavio je od jeseni drukčiju sliku Sabora. Između ostalog, najavio je i odredbu o novčanom kažnjavanju onih koji neopravdano izostaju sa sjednica.

"Ja znam da postoje odbori, rasprave na odborima i drugi načini obnašanja saborske dužnosti, ali ipak veći broj izostanaka je prilikom sjednica", komentirao je Boro Grubišić iz HDSSB-a.

Neki uspijevaju biti redoviti, drugi se pak u sabornici rijetko vide, a još rjeđe u njoj aktivno sudjeluju.

"I prije zasjedanja Sabora rano dođem na posao, obavim dio, dođem ovdje, a u puzi od ručka opet odem na svoju kliniku, pa se vratim ovdje, navečer ako treba opet na kliniku", kazao je Željko Reiner iz HDZ.

Tako su u prvih šest mjeseci zastupnici trebali u saborskim klupama provesti ukupno 55 radnih dana. No, neki su izdržali mnogo manje. Možda najrjeđe viđen je splitski gradonačelnik Željko Kerum.

"Što bi on ovdje radio, pa on ne može ni u Splitu ulice opiturati, više se ne zna koja je srednja, lijeva, desna", rekao je Dujomir Marasović iz HDZ-a.

Tko opravdano izostaje iz Sabora, a tko iz njega markira, možda će se uspjeti riješiti novim izmjenama saborskog poslovnika.

Naime, pri ulasku u Sabor zastupnici se nisu morali evidentirati, no novim izmjenama poslovnika morat će potvrditi svoj dolazak u Sabor zastupničkim karticama elektroničkim putem.

Pri tome, ispričnica će biti sudjelovanje u radnim tijela, putovanje po odobrenju predsjednika Sabora ili obveze prema klubu.

"Nisam baš za izricanje sankcija, ali predsjednik Sabora iznio je promjene kod poslovnika, ako bude potrebno primijenit ćemo i tu mjeru", dodao je SDP-ovac Nenad Stazić.

Svako kažnjavanje je nepopularno, ali jako je loša i poruka, kada se, kao jučer, na važnoj raspravi o državnom proračunu ne pojavi polovina zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo