populistički čin / Sarkozyjev povratak: mijenja ime stranke u Republikanci?

Image
Foto: AP

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji želi biti predsjednički kandidat na predsjedničkim izborima 2017. godine, želi promijeniti ime svoje stranke u Republikanci

21.4.2015.
14:36
AP
VOYO logo

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy želi promijeniti ime svoje stranke Savez za narodni pokret (UMP) u Republikanci, pišu francuski mediji.

Sarkozy, kojeg je 2012. na dužnosti zamijenio socijalist Francois Hollande, vratio se prošle godine iz političke mirovine i vjerojatno se želi natjecati na predsjedničkim izborima 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednikom UMP-a postao je u studenom prošle godine, obećavši da će prekinuti višegodišnje unutarnje sukobe i pružiti otpor jačanju francuske krajnje desnice.

Iako promjenu imena stranka mora odobriti na kongresu 30. svibnja, izvori bliski Sarkozyju potvrdili su za Reuters da se on zauzima za naziv Republikanci, po Petoj Republici, koju je prije 57 godina utemeljio francuski predsjednik Charles de Gaulle, a ne istoimenim američkim konzervativcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene su vremena kratica završena", rekao je Sarkozy u razgovoru za tjednik Journal du Dimanche.

UMP je savez francuskih konzervativnih stranaka osnovan u travnju 2002. spajanjem bivše stranke RPR (Pokret za Republiku) i drugih manjih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajnje je vrijeme da se zauzmemo za vrijednosti Republike, umjesto da ih uništavamo", dodao je, navodeći kao primjer 'rad, odgovornost, autoritet, zasluge, nastojanja, sekularizam, napredak i, naravno, slobodu'.

Sarkozyjevi protukandidati za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 2017., među kojima su bivši premijeri Alain Juppe i Francois Fillon, mlako su dočekali taj prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripisujući takve vrijednosti Republic,i Sarkozy, po kritičarima, želi ispred svega staviti svoj oblik socijalnog konzervativizma. Zauzima se, primjerice, za proširenje postojeće zabrane nošenja islamske marame i smatra da se socijalne naknade mora zaraditi.

Ljevičarski dnevnik La Liberation ocijenio je Sarkozyjev prijedlog 'semantičkom pljačkom', dok ga ministar financija i visoki dužnosnik socijalista Michel Sapin smatra podmuklim, jer bi se mnogi Francuzi svih političkih uvjerenja mogli nazvati republikancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ime se može promijeniti, ali on sigurno nije", rekao je Sapin za 60-godišnjeg Sarkozyja, poznatog po osebujnom političkom stilu.

Promjenom imena UMP bi se mogao rebrendirati nakon nekoliko burnih godina koje su obilježile gorke svađe stranačkog vodstva i istrage zbog financijskih malverzacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi bio i udarac za krajnje desnu Nacionalnu frontu Marine le Pen, čiju protuuseljeničku retoriku francuski politički mainstream odbacuje kao protivnu temeljnoj republikanskoj vrijednosti tolerancije.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo