skandal na sveučilištu / Savjetnik MVEP plagirao rad predsjednikovog savjetnika!

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Novi skandal potresao je hrvatsku akademsku zajednicu. Naime, geopolitolog Jure Vujić, zaposlen u MVEP, prepisao je gotovo cijele tri stranice iz rada savjetnika predsjednika i profesora Fakulteta političkih znanosti Dejana Jovića.

2.3.2012.
10:13
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Geopolitolog Jure Vujić, zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gotovo je doslovno prepisao tri stranice članka profesora i predsjednikova savjetnika Dejana Jovića u časopisu Međunarodne studije.

Plagijate, sukobe interesa, nepotizam i monopole u akademskim krugovima detaljno je razotkrila profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Mirjana Kasapović u tekstu Anatomija jednog plagijata i mreže u koju se plagijator upleo, koji je objavljen na službenim stranicama FPZG-a i u znanstvenom tromjesečniku Političke analize, prenosi Jutarnji list.

Jure Vujić je zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a sebe predstavlja kao geopolitologa, filozofa, publicista, pravnika, književnika i pročelnika Odjela za politologiju Matice Hrvatske.

U 'nevolje' je upao nakon što je poslao zahtjev Fakultetu političkih znanosti da mu se omogući prijava doktorske disertacije bez završenog doktorskog studija.

Kako je to moguće samo ako su osobe ostvarile znanstvena dostignuća koja svojim značenjem odgovaraju uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, Vujić je prijavio svojih 12 znanstvenih članaka na hrvatskom i francuskom jeziku.

FPZG je oformio Stručno povjerenstvo čiji je zadatak bio utvrditi ispunjava li Vujić uvjete da prijavi disertaciju bez završenog doktorskog studija.

Jedan od članova te skupine bio je i Dejan Jović, analitičar i posebni koordinator u Uredu predsjednika, iz čijeg je rada Nova turska politika i pitanje Bosne i Hercegovine Vujić prepisao pune tri stranice.

Da situacija bude gora, plagijator je svoj prepisani rad Turski neo-otomanizam kao postmoderni islamski model stavio na prvo mjesto prilikom prijavljivanja disertacije.

"Osobno sam se ispričao profesoru Joviću čim sam saznao za ovaj slučaj. Poslao sam i pismo časopisu Međunarodne studije. Do slučaja je došlo zbog tehničke manipulacije tekstom", opravdavao se Vujić, dok se Jović obratio Radovanu Vukadinoviću, glavnom uredniku Međunarodnih studija u kojima je objavljen plagirani rad, putem pisma.

Jović je napisao kako je Vujić sada moralno i stručno diskreditiran te da traži odgovornost i recenzenata, koji su sporni rad ocijenili kao izvorni znanstveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo