EUROSONG ODLAZI U ŠVEDSKU / Poslušajte pjesmu koja je osvojila čitavu Europu

Eurosong se sljedeće godine seli u Švedsku nakon što je njihova pjevačica Loreen s pjesmom "Euphoria" pobijedila na ovogodišnjem natjecanju u Azerbajdžanu.

27.5.2012.
9:15
VOYO logo

Švedska pjevačica Loreen s pjesmom "Euphoria" pobijedila je na ovogodišnjem Eurosongu održanom u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu.

Loreen je pobijedila s osvojena 372 boda. Drugo mjesto osvojile su ruske BuranovskijeBabuški, a treće ŽeljkoJoksimović iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku je ove godine predstavljala Nina Badrić s pjesmom "Nebo" koja nije uspjela izboriti nastup u finalu.

U finalu su, uz predstavnike Velike Britanije, Francuske, Italije, Španjolske, Njemačke i domaćina Azerbajdžana, koji u finale ulaze izravno, nastupili predstavnici Rumunjske, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Cipra, Grčke, Rusije, Irske, Litve, Bosne i Hercegovine, Srbije, Ukrajine, Švedske, Makedonije, Norveške, Estonije, Malte i Turske, koji su to pravo stekli u dvije polufinalne večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azerbajdžan je pravo organiziranja Eurosonga dobio zahvaljujući pobjedi na prošlogodišnjemu natjecanju u Duesseldorfu kada su njihovi predstavnici Ell& Nikki osvojili prvo mjesto s pjesmom "RunningScared"

Natjecanje "Pjesma Eurovizije" prvi put je održano 1956. u organizaciji Europske radiodifuzne unije (EBU) koja je pak bila osnovana nekoliko godina ranije zbog organiziranja televizijskih prijenosa međunarodno važnih događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Eurosong održan je u Švicarskoj, a na prvome natjecanju sudjelovalo je samo sedam zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa). Pobijedila je Švicarska s pjesmom "Refrain" pjevačice Lys Assia.

Hrvatska samostalno nastupa na Eurosongu od 1993., a najveći uspjesi zabilježeni su 1996. i 1999. kada su Maja Blagdan i DorisDragović osvojile četvrto mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike