milanović u bruxellesu / 'SDP je jedini jamac civilizirane i poštene Hrvatske'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Znamo tko smo i što smo i znamo da smo jedini jamac poštene i civilizirane Hrvatske, a drugi se igraju riječima i odgovornošću i to će građani prepoznati. Mislim da je alternativa jako loša, ali mislim i da smo mi sasvim dobri', komentirao je premijer najnovije rezultate istraživanja javnog mnijenja.

27.6.2014.
11:12
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Uoči današnjeg nastavka summita EU u Bruxellesu, gdje se potpisuje sporazum s Ukrajinom i odlučuje o nominaciji Jean-Claudea Junckera za novog predsjednika Europske komisije, hrvatski premijer Zoran Milanović dao je izjavu novinarima u kojoj je komentirao najnovije rezultate Crobarometra te otkrio o čemu razgovara s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Premijeri i predsjednici 28 država EU koji sjede u Europskom vijeću noćas su došli u Bruxelles iz Ypresa, gdje se jučer odvijao prvi dio ovog dvodnevnog summita EU. Za večerom se raspravljalo o strateškom okviru Europske komisije za sljedećih 5 godina.

"Ja sam u raspravi rekao da smatram da bi Europe trebalo biti taman toliko koliko je ima, tamo gdje je nužna, a nužna je na puno mjesta, ali ne svuda. Naglasak treba biti na nacionalnim vladama i demokratski izabranim parlamentima, tako vidim EU. Volim Europu i važna mi je, ali ne vidim smisao da se sve više i više ovlasti daje, bez uvrede, birokraciji u Bruxellesu. Ako u Europi budemo svakih par godina mijenjali ili dovodili u pitanje temeljna pravila, stvarat ćemo nesigurnost i to se upravo sada događa. Dakle, Europa tamo gdje je potrebno, a potrebno je, tamo gdje nije supsidijarnost. Znači, vlast građanima u državama članicama", rekao je premijer Milanović.

Premijer je komentirao i najnovije rezultate anketa o rejtingu stranaka, koji kažu da je on trenutno najnepopularniji političar u Hrvatskoj.

"Ja sam isti od prvog dana, borim se s istim avetima i problemima i vratit ćemo se tamo gdje smo bili još nedavno, prije godinu dana kada smo ušli u EU i imali nakon godinu i pol mandata toliki rejting da sam se prepao. Sad je drukčije, godinu i pol dana je do izbora, znamo tko smo i što smo i znamo da smo jedini jamac poštene i civilizirane Hrvatske, a drugi se igraju riječima i odgovornošću i to će građani prepoznati. Mislim da je alternativa jako loša, ali mislim i da smo mi sasvim dobri", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer viđen je u dugom razgovoru s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, pa je novinare danas zanimalo je li u tom razgovoru bilo riječi o Ini i MOL-u.  

"Puno mi razgovaramo ove godine, telefonski, ne biste vjerovali koliko puno. Ali MOL je kompanija koja je izlistana na burzi i mi ih često nazivamo Mađarima, ali ja ne volim taj izraz Mađari-Hrvati, to su trgovačka društva. Jedno od njih je jako važan za Hrvatsku, to je Ina. Vlada je imenovala pregovarački tim da u okviru ciljeva koje je postavila Vlada pregovara s MOL-om o odnosu dioničara. Imamo presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, vidjet ćemo kakav će to rezultat imati. Mi nismo suci, mi ne možemo reći to od sutra ne vrijedi. Ja bih volio da ne vrijedi, ali onda se primjenjuje zakon ako nema ugovora. Stvari su vrlo jednostavne pravno gledano. Samo to nikako da dospije do javnosti jer se ljude bombardira trivijalijama", rekao je Milanović.

Premijer je komentirao i energetsku krizu koja potresa Europu zbog stanja u Ukrajini i na Bliskom istoku te njen odraz na Hrvatsku.  

"To je tema svakodnevne politike i promišljanja hrvatske Vlade, ali kao velika tema za koju treba imati instrumente, to je ovo ovdje, to je EU. Tu, recimo, vidim Europu, kad kažem gdje je potrebna. Eto, tu je potrebna, energetska politika, tu ne možemo sami. Hrvatska je tu u boljoj poziciji od Mađara, Austrijanaca, Čeha jer smo se uspjeli izboriti za tisuću kilometara mora koje nam pripada. Ali, to nije dovoljno", zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo