SPOR OKO REFERENDUMA / Šeks: Izvršena je diverzija na ustavni poredak RH!

'Referendumska odluka nije neopoziva zato ćemo se sutra protiviti prijedlogu da nakon referenduma Sabor, odnosno vladajuća većina ponovno glasa o inicijativi...", najavio je stav HDZ-a Vladimir Šeks.

24.10.2013.
11:44
VOYO logo

Na saborskom Odboru za Ustav u srijedu je odlučeno da će se referendum, koji je inicirala građanska inicijativa "U ime obitelji", održati 1. prosinca. Za njegovo raspisivanje su glasovali SDP-ovci, dok je HDZ bio protiv jer nije prihvaćen njihov prijedlog o brisanju dijela nacrta kojim se i nakon pozitivne odluke na referendumu stvar vraća na saborske zastupnike.

Vladimir Šeks je tada upozorio na 'skrivenu zamku koja bi trebala zakomplicirati stvari nakon referendum", a nakon prospavane noći bio je još žešći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer je izvršena diverzija na ustavni poredak Republike Hrvatske na način da se pokušava stornirati ustavni poredak. Peđa Grbin i vladajući su progurali nešto čak i mimo mišljenja vanjskih članova. Referendumska odluka nije neopoziva zato ćemo se i sutra protiviti prijedlogu da nakon referenduma Sabor, odnosno vladajuća većina ponovno glasa o inicijativi...", najavio je iskusni HDZ-ov zastupnik.

Ni šef Laburista Dragutin Lesar, koji je istaknuo tri sporne točke u jučerašnjoj odluci Odbora za Ustav, nije zadovoljan donesenim rješenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučerašnja sjednica je dokaz cijelog neuređenog poretka i treba naprasto intervenirati u Zakon o referendumu. Ja to ponavljam već tri godine, a nitko me ne sluša. Očekujem reakciju Ustavnog suda po pitanju ocjene ustavnosti ove odluke. Uopće ne sumnjam da će reagirati jer je to protustavno", dodao je Lesar.

"Mi ćemo sutra (petak) glasati ZA, jer mi želimo taj referendum i zbog inicijative 'U ime obitelji' koju podrzavamo, ali svim silama ćemo se boriti da se onemogući zastupnicima da glasuju i nakon referenduma", objasnio je stav HDSSB-ovaca zastupnik Josip Salapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(FOTO: Dragan Zelić i Jurica Malčić iz GONG-a)

"Oštro prosvjedujemo protiv odluke Odbora za ustav koja predstavlja grubo kršenje ustavnopravnog poretka te otvara prostor za ustavnu krizu. Odluka donesena na referendumu je obvezujuća i ne treba je potvrdjivati nijedna institucija. To bi značilo da Sabor ne priznaje volju birača. Apeliramo na zastupnike da ne glasuju za ovakve odluke i podsjećamo ih na prisegu koju su dali", izjavio je GONG-ovac i vanjski član saborskog Odbora za Ustav Dragan Zelić koji traži da se pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin ne vidi ništa sporno u jučerašnjoj odluci.

"Referendumom se ne mijenja Ustav nego odlučuje o pokretanju procedure. Ja ću osobno glasovati protiv bez obzira na ishod referenduma", rekao je SDP-ov zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da ustavni stručnjaci upozoravaju kako će to dovesti do ustavne krize, Grbin je odgovorio:

"Ja se ne slažem s tom konstatacijom, u Ustavu piše da o njegovoj promjeni odlučuje 2/3 većina u Saboru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo