SLAVONIJI STIŽE POMOĆ / Seljaci spašeni: Ipak neće biti dodatnog poskupljenja hrane

Neće biti dodatnog poskupljenja hrane - ako poljoprivrednici i Ministarstvo ispune današnja obećanja. Iako novca za štete od suša nema, država je spremna u tri tjedna isplatiti 400 milijuna kuna zaostalih poticaja. To bi trebalo ublažiti katastrofu na isušenim poljima.

16.8.2012.
18:59
VOYO logo

Na dan kad je i peta županija proglasila elementarnu nepogodu zbog suše, premijer Milanović je konačno priznao: Slavonija treba pomoć.

Što je premijer najavio na Jadranu, ministar Jakovina u djelo provodi u Zagrebu. Pomoć stiže u tri koraka, prvi je brža isplata poticaja za 2011. "Danas smo obavijestili gospodu iz komore da ćemo u iduća tri četiri tjedna preostale obveze prema poticajima isplatiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom koraku pada i obećanje za iduću godinu. "Sredstva za potpore poljoprivredi će biti na nivou 2012 godine, znači govorimo oko 2,7 milijarda kuna za potpore i koje će se poćeti isplaćivati u sječnju."

A u trećem koraku čuvar državne riznice daje zeleno svjetlo za Slavoniju. "S ministrom financija kolegom Slavkom Linićem usuglasio odluku o oslobađanju plaćanja zakupa odnosno koncesije za naknade za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države."

Sve tri mjere za olakšavanje položaja seljaka teške su, dakle, više od tri milijarde kuna (kadar rukovanja), no nova obveza je samo posljednjih 150 milijuna za koncesije i naknade. Seljaci su konačno zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roba osobne potrošnje u odnosu na prošlogodišnji srpanj skuplja je za 3,4 %, a cijene najviše diže upravo hrana. U drugom kvartalu 2012. povrće je 32,4 posto skuplje nego li u istom razdoblju lani, svinjetina 11, 8 posto a govedina 6,9 posto. Od čovjeka koji vodi državu stiže optimizam, ali u malim dozama.

2013. mogla bi, dakle, isto biti sušna, barem kad je riječ o - novčanicima građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo