dvostruka mjerila / Šimonović naljutio Ruse: 'Bunca o aktivistima, a šuti o zločinima'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Izjave pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivana Šimonovića zaprepastile su rusko ministarstvo vanjskih poslova.

18.3.2014.
12:07
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je kritiziralo izjave pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivana Šimonovića tijekom njegovog boravka u Ukrajini priopćivši da njegova 'pristrana i neobjektivna ocjena' stanja ljudskih prava u toj zemlji izaziva 'iznenađenje i nerazumijevanje'.

"Pristrana i neobjektivna Šimonovićeva ocjena stanja na području ljudskih prava u toj zemlji izaziva iznenađenje i nerazumijevanje", navodi rusko ministarstvo u priopćenju koje je objavilo na svojoj internetskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki dužnosnik UN-a odlučio je ne primijetiti ubojstva, masakre, mučenja, otmice ljudi, napade na novinare i aktiviste za ljudska prava, zatvaranja zbog političkih razloga, incidente s očito rasističkim, antiruskim i antisemitskim podtekstom koji se rade po naređenju ili uz prešutno odobrenje osoba koje su preuzele vlast u Kijevu", tvrdi ministarstvo.

"Umjesto toga, s lažnom uznemirenošću on govori o 'zabrinutosti' zbog stanja ljudskih prava na Krimu. Htjeli bismo podsjetiti gospodina Šimonovića ne samo na jamstva koje su vlasti te republike davale i davat će i nadalje tatarskoj manjini, nego i na to da je Krim sada možda jedino mjesto gdje je sačuvan red i vladavina zakona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što Šimonović bunca o nekim aktivistima i novinarima koje su navodno pretresale osobe u uniformama i njegova šutnja o tome da ekstremisti stavljaju novinare na listu za odstrel, da samoproglašena vlast zatvara strane televizijske kanale i ne dopušta pristup stranim dopisnicima, pa da čak pokušava poremetiti prijenos satelitskih signala, ne može se nazvati drukčije nego dvostrukim mjerilima", ističe se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Također se dodaje da je on apriori diskreditirao misiju koju UN namjerava poslati u Ukrajinu te da je doveo u sumnju njezinu neovisnost i nepristranost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo