pravdaju se europom / Sindikati najavili prosvjed, Vlada povukla ZOR na doradu

Image
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Dok pet sindikalnih središnjica za sutra organizira prosvjed na Markovom trgu, iz Ministarstva rada se doznaje kako se Nacrt prijedloga Zakona o radu ipak neće naći na dnevnom redu Vlade ovaj tjedan.

4.12.2013.
9:14
Boris Scitar/VLM/PIXSELL
VOYO logo

Iako se već sutra trebao naći na dnevnom redu Vlade, Nacrt prijedloga Zakona o radu, koji dodatno fleksibilizira radne odnose, Vlada ga je povukla na doradu.

Kako se doznaje iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, realno je očekivati da će Sabor o njemu glasovati tek iduće godine.

Iako je za sutra najavljen sindikalni prosvjed na Markovom trgu protiv Zakona o radu, Jutarnji list prenosi da to nije razlog za odgađanje donošenja novog zakona. Njihovo obrazloženje jest da im treba više vremena da napišu dokument u kojem će detaljno objasniti da je svaka točka Zakona usklađena s propisima Unije.

"Uzimamo jedan time-out da sjednemo sa svima za stol i razgovaramo o tome kakav ZOR trebamo, i treba li neke stvari promijeniti. Od zakona ne odustajemo, ali shvaćamo da je potrebno još razgovora i pregovora. Moramo se uskladiti s Europskom unijom i dogovoriti još neke detalje", rekao je ministar rada Mirando Mrsić. Također je pozvao sindikate da ponovno sjednu zajedno s njim za stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opasne tendencije ZOR-a već je ranije upozorila Ženska fronta za radna i socijalna prava, koja je istaknula kako će prouzročiti dugoročne socijalne procese čije će posljedice biti vidljive u neposrednim radnim odnosima i mirovinskoj potpori, ali će i odrediti smjer društvenih kretanja i budućim generacijama. Ženska fronta stoga traži kodifikaciju radnog zakonodavstva u jedinstven zakon te odbacivanje onih dijelova zakona koji izravno krše radnička prava.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL


Dugogodišnja sindikalistkinja i aktivistkinja Jagoda Milidrag Šmid je za Libelu kazala kako je opasno mijenjati radno zakonodavstvo u vremenu krize i s golemim brojem nezaposlenosti.

"'Trebamo se prilagoditi tržištu' su fenomenalne sintagme, zvuče jako mudro, no zapravo se radi samo o jednom – izrabljivanju. Da bi jedni mogli živjeti jako dobro i biti besramno bogati, jako mnogo ljudi mora biti beznadno siromašno. To je povijest ljudskog roda, a danas su radnici i radnice roblje 21. stoljeća", izjavila je Milidrag Šmid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dvoznamenkasti broj zakona vezan uz sferu rada se donosi upravo sada. Ti zakoni se direktno tiču svakog građana i građanke Hrvatske jer će odrediti koliko ćemo prekovremenih sati raditi u budućnosti, hoćemo li biti i do deset godina zaposleni na ugovorima na određeno te na ostalim prekarnim oblicima rada. Upravo taj zakonodavni okvir će odrediti hoćemo li u mirovine ići sa 67 godina, hoćemo li raditi preko agencija ili pak raditi za kupone.

Stoga, nakon referenduma, na redu je borba za radna i socijalna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo