čačić već ima crveni / Sindikati podijelili vladajućoj eliti žute kartone

Image
Foto: PIXSELL

Sindikati su organizirali prvosvibanjski prosvjed nazvan Opomena Vladi RH tijekom kojeg su 'kaznili' Vladu žutim kartonima i žestokim govorima zbog sve teže gospodarske i socijalne situacije u zemlji.

1.5.2012.
11:24
PIXSELL
VOYO logo

Prvosvibanjski prosvjedni skup pod nazivom Opomena Vladi RH na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića održao se u organizaciji četiriju sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Oko tisuću prosvjednika okupilo se oko 11 sati na Trgu bana Jelačića, a sudionici su imali zajedničko obilježje - 'žuti karton' upućen vlasti zbog sve teže gospodarske i socijalne situacije u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj prosvjed je organiziran zbog otpuštanja, najava stečaja, neisplate plaća, izmjena Zakona o radu. Ovo je prosvjed zbog svega onoga zašto je hrvatski radnik nezadovoljan",  kazao je sindikalac Krešimir Sever, koji je također dodao kako je već izrađen crveni karton za Radimira Čačića, što je popraćeno burnim odobravanjem prosvjednika.

Nakon govora, prosvjednici su se uputili 'opomenuti vladu'. No, većina je ostala kod Kamenitih vrata, a sindikalne vođe uputile su se na Markov trg gdje nije bilo gotovo nikoga. Prosvjed je završio bez i jednog incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Zagrebu, sindikati prosvjeduju i u Osijeku, Karlovci, Kutini, Puli, te Splitu.

Inače, Međunarodnim praznikom rada se obilježava u spomen na velike radničke demonstracije u Chicagu 1886. kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika. Iz MASA-e su jednom prilikom istaknuli kako se takozvani prvi maja ne bi trebao slaviti nego iskoristiti za umrežavanje i organiziranje radnika te planiranje zajedničke borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo