financiranje političkih aktivnosti / Sindikati premijeru: 'Škopljenje' demokracije u Hrvatskoj neće proći!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uz restriktivne prijedloge izmjena Zakona o referendumu, to je dodatan udarac pokretanju građanskih referendumskih inicijativa, istaknuli su čelnici udruga i sindikata na konferenciji za novinare održanoj ispred Hrvatskog sabora

27.4.2015.
12:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Uoči prvog čitanja prijedloga Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma predstavnici GONG-a, Zelene akcije i sindikata usprotivili su se u ponedjeljak prijedlogu zabrane udrugama i zakladama da financiraju referendumske aktivnosti i promidžbu.

Uz restriktivne prijedloge izmjena Zakona o referendumu, to je dodatan udarac pokretanju građanskih referendumskih inicijativa, istaknuli su čelnici udruga i sindikata na konferenciji za novinare održanoj ispred Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek rekao je da se u prijedlogu naknadno pojavila odredba kojom se zabranjuje financiranje referendumskih aktivnosti udrugama, uz iznimku sindikata i poslodavaca, čime se želi suziti okvir udrugama da organiziraju referendumske kampanje.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Upozorio je da istodobno političkim strankama nije zabranjeno financiranje referenduma pa nema razloga da se udruge diskriminiraju niti je jasno zašto su od toga izuzete udruge poslodavaca i sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakošek je poručio da su za suradnju s vlašću iako se čini, prema zakonskom prijedlogu, da predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti smatraju kako su građanske referendumske kampanje usmjerene protiv njih.

Potrebna nam je suradnja i razumna vlast koja će znati reagirati na poticaje iz građanskog društva. Smatramo da nema potrebe za takvim ograničavanjem referendumskih aktivnosti udruga, istaknuo je Zakošek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zoran Milanović, budući da nije uspio riješiti nijedan važan problem u mandatu, odlučio se razračunati s neposrednom demokracijom i razdvojiti sindikate i udruge, jer se pokazalo da oni mogu aktivirati narod i građane, ustvrdio je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Moramo djelovati zajedno i poručiti Milanoviću kako 'škopljenje' demokracije u Hrvatskoj neće proći", poručio je Stipić naglasivši da se posredna i neposredna demokracija međusobno nadopunjuju, a ne isključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić podsjetio je na dvije uspješne akcije udruga civilnog društva i sindikata jer iako je Ustavni sud zabranio referendume o davanju autocesta u koncesiju i izdvajanju pomoćnog osoblja u javnim službama, Vlada je zbog pritiska odustala od tih poteza.

Te dvije akcije krasi transparentno trošenje sredstava, u kojima su sudjelovale udruge civilnog društva, a ne Ivica Todorić, Emil Tedeschi ili Robert Ježić i svi oni koji dobro profitiraju od države. Svoje smo akcije financirali isključivo svojim sredstvima i želimo da takva mogućnosti postoji i dalje, naglasio je Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Upravnog odbora Zelene akcije Bernard Ivčić naglasio je kako se onemogućavanjem financiranja referendumskih inicijativa udrugama izmiče jedna od ključnih poluga za donošenje odluka. Protiv toga ćemo se boriti i nastaviti pritisak na Sabor da odbaci tu štetnu odredbu, najavio je Ivčić.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo