u tjedan dana / Sindikati skupili više od 200.000 potpisa za referendum

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Dok sindikati naglašavaju kako su u sedam dana skupili više od 200.000 potpisa za referendum o outsourcingu, Vlada razmišlja da odustane od ove inicijative, a poslodavci je i dalje žestoko zagovaraju.

12.6.2014.
12:57
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici i predstavnice 17 sindikata na današnjoj konferenciji za medije su kazali kako su u sedam dana skupili više od 200.000 potpisa za raspisivanje referenduma za zakon protiv outsourcinga.

Sindikati su optimistični te vjeruju kako će do 19. lipnja skupiti potrebnih 376.000 potpisa.

I Vlada razmišlja o odustajanju od outsourcinga?

U svjetlu sindikalnih pritisaka, Vlada navodno razmišlja o odustajanju uvođenja outsourcinga u javne službe.

Kako se doznaje, na prošlotjednoj raspravi o ovom pitanju, sedam ministara podržalo je uvođenje outsourcinga, drugih sedmoro je bilo za takozvani spin off, a ministar uprave Arsen Bauk, ostao je suzdržan, doznaje se iz Banskih Dvora.

U situaciji kada vladu ne podržava tri četvrtine građana, u Milanovićevom kabinetu očigledno postoje razlike oko toga treba li ustrajati na ovoj inicijativi ili odlučiti se na blažu varijantu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poslodavci i dalje u ime profita

"Izdvajanje pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, poznatije kao outsourcing, državi bi donijelo uštede i otvorilo tržište za nove poslovne aktivnosti realnog sektora, pri čemu bi zaposleni zadržali radna mjesta i plaće", ocijenjeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže kako se nada da Vlada neće popustiti pritiscima da odustane od outsourcinga. Jedan od takvih pritisaka po njegovu je mišljenju prikupljanje potpisa za referendum o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, koje se održava na inicijativu 17 sindikata iz javnog sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj referendum, kaže Majetić, ne može biti sredstvo očuvanja radnih mjesta kako tvrde sindikati, nego sredstvo njihova ugrožavanja jer može odgoditi nužne reforme koje bi podigle učinkovitost organizacije pomoćnih poslova u javnom sektoru.

Majetić i čelnica HUP-ove Koordinacije uslužnih djelatnosti Ines Vodanović ističu da su privatne tvrtke spremne preuzeti svih 26.500 radnika zaposlenih na pomoćnim poslovima u javnom sektoru, uz zadržavanje njihovih radnih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde i da outsourcing donosi uštede, ali ne na plaćama radnika, nego na materijalnim troškovima. Radi se o tome, kaže Ines Vodanović, da su privatne tvrtka znatno naprednije od države u pogledu optimiranja nabave opreme i sredstava za rad jer su ti postupci dio njihove uhodane poslovne prakse i kulture.

Poslodavci se nadaju da će kadrovska osvježenja na čelu ministarstava zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta pridonijeti bržoj realizaciji outsourcinga i da će Vlada još jednom proanalizirati mogućnost outsourcinga u zdravstvu, koja je sada otklonjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Za outsourcing se snažno zauzeo i analitičar s Ekonomskog instituta Zagreb Željko Lovrinčević, koji je gostovao na HUP-ovoj presici. On smatra da izdvajanje pratećih djelatnosti iz javnog sektora može otvoriti tržište za privatnu poduzetničku inicijativu i tako pridonijeti ekonomskoj dinamici.

Opiranje outsourcingu po njegovu je mišljenju ilustracija protivljenju reformama koje su prijeko potrebne jer, kako je rekao, Vladina ekonomska politika nije polučila osobite rezultate. Stoga, smatra on, Hrvatska mora poduzetni radikalne reforme želi li se udaljiti od mogućnosti grčkog scenarija, a prostor za te reforme je u javnom sektoru i tršištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinčević upozorava na porast javnog duga čiji će se razmjeri vidjeti već na jesen te stoga apelira na otvaranje zdravstva, lokalne uprave, javnih poduzeća poduzetništvu.

Zatvaranje prema takvim zahvatima zbog političkih, predizbornih i inih razloga po njemu je prijetnja razvoju civilnog društva, uslijed situacije kad o državi ovisi prevelik broj stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je, zaključuje Lovrinčević, ustrajavanje na outsourcingu jedan od prijelomnih trenutaka za Vladu koja bi u slučaju donošenja odluke o izdvajanju pokazala pro-biznis orijentaciju.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo